Valószínűleg nem tudjátok, ki az a Nir Goldshlager, azonban fél nappal ezelőttig ő akár egészen közelről is megismerhetett volna Titeket. Hogyan? A Gizmodo.com írása szerint Nir felfedezett egy igencsak aggasztó bug-ot a Facebook adatvédelmi rendszerében, amivel gyakorlatilag bárki felhasználói fiókjába bele tudott mászni. Nir saját oldalán ezt írta:

„Találtam egy módszert, amivel tulajdonképpen mindenre kiterjedő jogosultsággal (bejövő levelek, kimenők, oldalak üzemeltetése, hirdetések kezelése, saját fotók, videók, stb) tudok belemászni más accountjába.”

Mi a legrosszabb az egészben? Az, hogy az áldozatnak még csak engedélyeznie sem kell semmiféle alkalmazást ahhoz, hogy fiókját feltörhessék.

„Csak hogy tisztázzuk a helyzetet: nem kell telepíteni semmilyen alkalmazást az áldozat fiókjába, sőt, még csak az sem kell, hogy bármikor bármilyen alkalmazást engedélyezett volna korábban, így is, úgy is teljes jogosultsággal tudok belépni a fiókjába. A hiba minden böngészőben jelen van.”

Szerencsére a Facebook máris korrigálta a szarvashibát, de akkor is aggasztó, hogy pont a biztonság érdekében megbonyolított adatvédelmi szabályrendszer éppen azzal hagyhat rést magán, hogy ennyire komplikált. Arra pedig nem is merünk gondolni, hogy a fentihez hasonló eset lehetősége továbbra is fennáll, így gyakorlatilag a jövőben később is bármikor előfordulhat, hogy egy hozzáértő személy hibát talál a rendszerben. Szakavatottaknak íme egy részletes videó, hogy pontosan milyen bug-ot is talált Nir: