Egyes információk szerint a Facebook úgy döntött, hogy saját operációs rendszert fejleszt, hogy teljesen függetlenként tudjon működni a iOS-től és az Androidtól. Állítólag azért csap bele egy ilyen hatalmas fejlesztésbe, mert nem bíznak a Google-ben. Hogy ez a “bizalomvesztés” pontosan mit jelent, nem tudni, viszont meglehetősen furcsa kijelentés ez attól a cégtől, amelyiknek gyakorlatilag naponta van valami adatvédelmi botránya.

De most ez mindegy is, a lényeg, hogy a nulláról akarnak felépíteni egy operációs rendszert, méghozzá azzal a Mark Lucovskyval, aki a Windows NT fejlesztésében is vezető szerepet játszott annak idején.

Az új kampusz terve

Annyira komolyan gondolják a dolgot, hogy egy új kampuszt is építenek a mérnököknek, akik egyébként nem csak a szoftveren, hanem hardvereken is dolgoznak majd, de chipeket és egy új virtuális asszisztenst is létre akarnak hozni.

Az amúgy tény, hogy a Facebook hiába az egyik legerősebb techcég a világon, olyan tekintetben le van maradva mind a Google-től, mind az Apple-től, hogy csupán platformokat kínál, ellentétben a másik két óriással, akik nem elég, hogy leuralják a mobiltelefonos operációs rendszerek világát, de még az okoskütyük, okosotthonok fejlesztésében is igen elől járnak. Kérdés, van-e értelme ilyen későn ráugrani erre a vonatra, pláne a folyamatos balhék miatt bizalomvesztés mellett.

Ez egyébként természetesen nem jelenti azt, hogy a többi operációs rendszerről eltűnnének a Facebookhoz köthető alkalmazások, csupán jobban a maguk urai akarnak lenni.

Forrás: Techcrunch