Azoknak az embereknek, akik megnéztek a Facebookon egy olyan videót, amelyben fekete férfiak szerepeltek, az algoritmus egy olyan üzenetet hozott fel, melyben afelől érdeklődtek, hogy kíváncsiak-e további olyan videókra, melyben emberszabásúak szerepelnek. 

Érthető módon elég nagy visszhangot váltott ki az ügy, a Facebook pedig magyarázkodásra kényszerült, melyben azt mondják, hogy a hiba természetesen elfogadhatatlan, azonnal leállították az ajánlásokat, és megvizsgálják az esetet. 

“Elnézést kérünk mindenkitől, aki látta ezeket a sértő ajánlásokat” – írják közleményükben. Az ügy viszont nem egyedi, és tökéletesen felhívja a figyelmet, hogy a rosszul programozott algoritmusok milyen következményekkel járhatnak. 2015-ben a Google címkézte gorilláknak a fekete emberek képeit, májusban pedig a Twitter ismerte el, hogy algoritmusa faji szempontból elfogult. Ráadásul a mostani hiba az után történt, hogy 2020-ban a Facebook bejelentette, hogy sokkal nagyobb anyagi és emberi erőforrásokat allokálnak arra, hogy az algoritmusaik nehogy fajilag elfogulttá váljanak. A Facebook azt ígéri, minden megtesznek, hogy hasonló dolog ne ismétlődhessen meg, és tovább fejlesztik a mesterséges intelligenciát. 

Forrás: BBC