A dark weben szinte bármit meg lehet már vásárolni. Jó lehet, az internet legsötétebb bugyra leginkább a drog- és fegyverkereskedelemről ismert, ám ezen kívül is számtalan megdöbbentő „tételre” lehet bukkanni az illegális piacokon. Ezek közé tartozik például annak a több millió felhasználónak a személyes adata, amelyeket cyberbűnözők lopnak el és kínálnak megvásárlásra szinte fillérekért.

A legújabb érdekesség pedig, – amit az év elején a Sixgill kutatóintézet fedezet fel – hogy orosz hackerek már lopott szelfikkel is elkezdtek seftelni a dark weben.

„Egy zárt hozzáférésű fórumon olyan orosz nyelvű hirdetést fedeztünk fel, ahol az eladó egy 100.000 személy adatait tartalmazó dokumentumot szeretett volna 50 ezer dollárért értékesíteni. A hirdetés különlegessége abban rejlett, hogy a személyi igazolványok, útlevelek és címek mellett, már szelfiket is tartalmaztak a dokumentumok” – osztotta meg Aled Karlinsky egy interjújában.

Mi ebből a tanulság?

Egyre több bank kínál arra lehetőséget világszerte, hogy a fenti adatok segítségével bankszámlát nyisson nála az ügyfél online, vagyis az elcsent személyazonosságunknak köszönhetően akár komoly bűncselekmények áldozataivá is válhatunk vagy akár akaratunk ellenére bele is keveredhetünk abba nyakig.

Karlinsky csapata sajnos nem tudta beazonosítani a forrást, arra azonban rájöttek, hogy a szelfik olyan mobilokról származnak, amelyeket rosszindulatú kémprogramokkal fertőztek meg.

Érdemes tehát alaposan ellenőrizni és időről időre frissíteni kedvenc eszközünk állapotát, valamint alaposan megfontolni, kinek igazoljuk a személyazonosságunkat online.

Forrás: TNW