Már egy ideje eléggé tematizálja a közbeszédet az a kínai átnevelőtábor, ahol a hivatalos álláspont szerint továbbképzéseket adnak az embereknek, a valóságban viszont kínzással elért átnevelést folytatnak, leginkább az ujgur muzulmánokat célozva. Durvábbnál durvább híreket lehet olvasni erről az átnevelőtáborról, ami most a Tiktokon is futott egy nagyot, elég furcsa módon.

Egy Ms Aziz nevű amerikai felhasználó ugyanis egy szokványosnak tűnő videóban beszél ezekről úgy, hogy úgy tűnik, mintha sminktippeket adna. Közben viszont sorolja a szörnyűségeket, ami ezen a helyen zajlik.

Plusz csavar a dologban, hogy a Tiktok kínai kézben van, és hazai földön szigorúan tiltják a politikai megnyilvánulásokat, ellenben azt állítják, hogy külföldön nincs cenzúra. Ennek ellenére Ms Azizt gyorsan letiltották, igaz nem erre a videójára hivatkozva, hanem valamilyen mondva csinált, terrorizmussal összefüggő szabálysértésért. A tiltásig viszont több mint egymillióan megnézték a 17 éves lány videóját, ami most már virálisan terjed a neten, szóval gyakorlatilag eltüntethetetlen lett.

Amerikában egyébként komoly aggályokat vet fel a kínai kézben lévő TikTok, pláne úgy, hogy a hadsereg korábban itt is végzett toborzást.

Ms Aziz elméletileg december 25-én tudja újra használni az alkalmazást, de majd kiderül, hogy valóban így lesz-e.

Forrás: BBC