A közösségi oldal eddig az automatikus lejátszást részesítette előnyben, ez most változhat.

Úgy tűnik, túl sok erőszakos vagy sértő videós tartalmat töltenek fel a felhasználók az utóbbi időben a Facebookra, a közösségi oldal ugyanis új szabályozást vezet be. Az automatikus lejátszás helyett ugyanis inkább egy figyelmeztető üzenettel találkozhatunk majd, ami felhívja arra a figyelmet, hogy sokkoló, erőszakos, vagy felzaklató tartalommal szembesülhetünk. Ezekkel a figyelmeztetésekkel egyébként december óta találkozhatunk az oldalon.

facebook-video-figyelmeztetes

A Facebook szóvivője azt nyilatkozta, bíznak abban, hogy a felhasználóik felelősségteljesen osztanak meg tartalmakat az oldalon, és arra is gondolnak, kik azok, akik esetleg láthatják azokat. A megelőző figyelmeztetések egyébként elsősorban a 18 év alattiakra terjednek majd ki. A Facebookra 13 éves kortól lehet regisztrálni – persze csak elméletileg, a közösségi oldalnál is tisztában vannak azzal, hogy egy kézmozdulattal kijátszható a tiltás, hiszen pusztán más születési évet kell megadni regisztráláskor.

Korábban már felkerültek az oldalra botrányos videók, amiket később eltávolítottak, ilyen volt például az, amikor 2013-ban egy olyan felvétel kezdett el terjedni, amin az látható, hogy egy maszkos férfi lefejez egy nőt.

Kérdéses, mennyire lesz sikeres és hatásos az új rendszer, figyelembevéve az emberi természetet. Ha ugyanis azt látjuk, hogy „ne nézd meg”, a kíváncsiságunk sokkal inkább belevisz minket abba, hogy már azért is lejátsszuk a felvételt.

(via)