Brüsszel nem először rótt ki bírságot a keresőóriásra: tavaly 2,42 milliárd eurós büntetést szabtak ki rájuk versenyellenes magatartás miatt, ráadásul két újabb hivatalos eljárás is indult azzal a váddal, hogy a Google a keresőpiacon szerzett dominanciájával más területeken, például a mobilpiacon is visszaél az erőfölényével. Ezzel kapcsolatban született döntés július 18-án: az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Android operációs rendszert érintő vizsgálat eredményeként a keresőóriásnak 4,34 milliárd euró büntetést kell kifizetnie.

Az Európai Bizottság 90 napot adott az Android megváltoztatására

“A Google az Androidot eszközként használta fel keresőmotorja erőfölényének bebetonozására. A gyakorlat megvonta a lehetőséget a versenytársaktól, hogy érdemeik szerint újíthassanak, versenyezhessenek, és megtagadta az európai fogyasztóktól a tényleges verseny előnyeit. Ez az uniós antitrösztszabályok értelmében jogellenes.” – olvasható a bizottság közleményben.

Az Európai Unió szakemberei szerint a legnagyobb probléma az, hogy a Google a Play Store engedélyezési feltételeként előírta a gyártók számára a saját keresőjének és böngészőjének előzetes telepítését, a cég továbbá fizetett azért, hogy a nagyobb gyártók és mobilhálózat-üzemeltetők kizárólag a cég keresőszolgáltatását installálják a készülékeikre, illetve megakadályozta a saját alkalmazásait előzetesen telepíteni kívánó gyártókat abban, hogy akár csak egyetlen versengő, az Androidnak a Google által jóvá nem hagyott alternatív változatát futtató mobilt is értékesíthessenek.

A Bizottság döntése értelmében a keresőóriásnak 90 napon belül fel kell hagynia jogsértő magatartásával, máskülönben kényszerítő bírságot kell fizetnie, ami elérheti a Google anyavállalata, az Alphabet átlagos napi globális forgalmának 5%-át. A Google természetesen nem ért egyet a döntéssel, a cég külön blogposztban szögezi le, hogy egyáltalán nem korlátozzák a választás lehetőségét, és fellebbezni fognak a határozat ellen.

Forrás: The Verge