Az Adidas felbontotta a szponzori szerződést Kanye West Grammy-díjas amerikai rapperrel annak közelmúltban tett antiszemita kijelentései és más szélsőséges, gyűlölködő megnyilvánulásai miatt.

Az Adidas nem tűri el az antiszemitizmust és a gyűlöletbeszéd semmilyen formáját. A zenész közelmúltban tett kijelentései és cselekedetei elfogadhatatlanok, gyűlöletkeltők és veszélyesek, valamint sértik a cégnek a sokféleségről és a befogadásról, a kölcsönös tiszteletről és a korrektségről vallott nézeteit – hangoztatta keddi közleményében a sportszergyártó német óriáscég, amelynek saját közlése szerint akár 250 millió euró nettó bevételkiesést is okozhat a kapcsolat megszakítása.

A vállalatra egyre nagyobb nyomás nehezedett hírességek és a közösségi média szereplői részéről annak érdekében, hogy lépjen fel Kanye West ellen. A cég a hónap elején már közölte, hogy „felülvizsgálja” busás hasznot hozó edzőcipő-szerződését a sztárral.

A keddi közlemény szerint „alapos felülvizsgálat után” úgy döntöttek, hogy azonnali hatállyal leállítják a Yeezy-termékcsalád gyártását és a pénzek átutalását az énekesnek és cégeinek.

Az Adidas és – a tavaly óta hivatalosan a Ye nevet használó – énekes együttműködése régóta a divatvilág egyik legjövedelmezőbb üzlete. A 2014 óta forgalmazott Yeezy edzőcipők hatalmas sikert arattak, és hozzájárultak ahhoz, hogy az énekesből milliárdos legyen.

Korábban már a Twitter és az Instagram is felfüggesztette Kanye West profilját a zenész antiszemita megjegyzései miatt.

Botrányos kijelentései miatt ügynöksége, a CCA megszakított vele minden kapcsolatot, az MRC film- és tévéstúdió pedig lefújta tervezett dokumentumfilmjét az énekesről. A múlt héten a Balenciaga divatház is szakított az énekessel.

Miután a Twitter és az Instagram felfüggesztette, West bejelentette, hogy megvásárolja a Parler jobboldali közösségi platformot, ahol szabadon terjesztheti nézeteit.

Forrás: MTI