A vádak szerint a Facebook szándékosan alkalmazott egy olyan blokkoló rendszert, amely eltüntette az oldalról az ausztrál segélyszolgálatok oldalait. Az eset akkor történt, mikor a hírszolgáltatók a megváltozott hírfogyasztási szokások miatt azt szerették volna elérni, hogy a Facebook fizessen a tartalmakért, a közösségi oldal válaszul inkább blokkolta a híroldalakat. 

Meg a tűzoltóság, és az egészségügyi szolgáltatók oldalait is a bozóttüzek kialakulásának, illetve az oltóanyagok bevezetésének idején. Egy jótékonysági szervezet nyomozása azt állítja, hogy a vállalat szándékosan “túlblokkolta”az ausztrál oldalakat, hogy ezzel nyomást gyakoroljon a kormányra. Mindezt egy, a projekten dolgozó alkalmazott beadványa alapján derült ki. 

Tavaly a törvényhozók egy olyan mérföldkőnek szánt törvényjavaslatról szavaztak, amely alapján a közösségi oldalaknak fizetnie kellett volna a platformjaikon használt, de híroldalak által előállított tartalomért. Válaszul az első szavazás napján minden híroldalt letiltottak, és számtalan olyan oldalt is, ami nem híroldal, hanem például a mentők, a tűzoltók vagy a rendőrség oldala, és más tájékoztató, de klasszikus értelemben híroldalnak nem vehető, közszolgálatot ellátó oldalt is. A kormány ezek után napokon belül alkut kötött a Facebookkal, és a tilalmat feloldották. A bejelentők által a Wall Street Journalnak átadott dokumentumok állítólag azt mutatják, hogy a vállalat nem használta a hírszervezetek régóta fennálló adatbázisát, hanem egy új „durva” algoritmust épített ki, amely minden olyan oldalt hírszolgáltatóként jelöl meg, amely 60 százalékban hírtartalmat oszt meg.

A Facebook anyavállalata, a Meta tagadja a bejelentők állításainak lényegét.

Forrás: BBC