A Washington Journal értesülései szerint a hatóságok őrizetbe vették Ahmad Abouammo nevű korábbi Twitter-alkalmazottat, aki a vádak szerint három felhasználói fiók után kémkedett, míg Ali Alzabaraht azzal vádolják, hogy szintén kémkedett a szaudiaknak, amikor hatezer felhasználói fiókhoz fért hozzá. Úgy tudni van egy harmadik személy és a hatóságok listáján, aki a két alkalmazott és a szaúdi kormány között közvetített. 

A vádak szerint Abouammo például olyan emberek fiókjaiba nézett bele, akik közvetlen kapcsolatban álltak a tavaly, Isztambulban meggyilkolt újságíróval, Dzsamál Hasogdzsival. Abouammo a feltételezések szerint több olyan emberről adott át információkat a szaudiaknak, akik kritikusan álltak Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös politikájához. 

E-mail címeket és a számítógépek IP-címét adták át szaudi kormánynak, a vádak szerint ezek olyan adatok, amelyek birtokában egyszerűbben ki lehet deríteni a felhasználók pontos tartózkodási helyét. 

Az AP hírügynökség szerint a megfigyelt emberek között van egy több mint egymillió követővel rendelkező ismert szaudi kritikus, és több újságíró is. A Twitter közleményében azt írta, hogy együttműködött a szövetségi bűnüldöző szervekkel az ügyben, valamint azóta megszigorította a hozzáférést a felhasználók érzékeny adataihoz.

Forrás: Digitaltrends