A Guardian által megismert bírósági dokumentumok szerint Szaúd-Arábiában egy prominens reformpárti jogász professzort halálbüntetéssel fenyegetnek olyan állítólagos bűncselekmények miatt, mint például Twitter-fiók birtoklása és a WhatsApp használata a királysággal szemben „ellenségesnek” tartott hírek megosztására.

A 65 éves Awad Al-Qarni 2017 szeptemberi letartóztatása az akkor újonnan kinevezett koronaherceg, Mohammed bin Szalmán ellenvélemény elleni fellépés kezdetét jelentette.

Az Al-Qarni ellen emelt vádak részleteit most fia, Nasszer osztotta meg a Guardiannal, aki tavaly menekült el a királyságból, és az Egyesült Királyságban él, ahol azt mondta, hogy menedékjogot kér. Az ügyészség halálbüntetés kiszabását kérte az ügyben, de a bíróság még nem hozott hivatalos ítéletet.

Al-Qarnit a szaúdi irányítás alatt álló média veszélyes prédikátorként tüntette fel, de a disszidensek azt mondták, hogy Al-Qarni fontos és elismert értelmiségi volt, erős közösségi média jelenléttel, köztük 2 millió Twitter-követővel.

Az emberi jogok szószólói és a száműzetésben élő szaúdi disszidensek arra figyelmeztettek, hogy a királyság hatóságai újabb és súlyos szigorításba kezdenek azokkal az egyénekkel szemben, akiket a szaúdi kormány kritikusainak tartanak. Tavaly Salma al-Shehab, a leedsi PhD-hallgató és kétgyermekes édesanya 34 éves börtönbüntetést kapott, mert Twitter-fiókja volt, valamint disszidensek és aktivisták követése és retweetelése miatt. Egy másik nőt, Noura al-Qahtanit 45 év börtönre ítélték Twitter használatáért.

Az Al-Qarni ellen felhozott vádak fordítása tartalmazza a jogászprofesszor „bevallása”, miszerint saját nevén (@awadalqarni) használt egy közösségi média fiókot, és „minden adandó alkalommal… véleményének kifejtésére használta”. A dokumentumokban az is szerepel, hogy „beismerte” a WhatsApp chatben való részvételét, és azzal vádolták, hogy olyan videókban vett részt, amelyekben a Muszlim Testvériséget dicsérte. A vádak között szerepelt az is, hogy Al-Qarni nyilvánvalóan használta a Telegramot.

Jeed Basyouni, a Reprieve, az emberi jogi csoport közel-keleti és észak-afrikai érdekképviseletének vezetője szerint Al-Qarni esete beleillik abba a tendenciába, amelyet a csoport megfigyelt, amikor a tudósokat és akadémikusokat halálbüntetéssel fenyegetik Twitter-posztolás és véleménynyilvánítás miatt.

Forrás: The Guardian