Kis túlzással naponta érkeznek hírek a világból, amiben egy-egy szelfiző haláláról írnak. A minél jobb kép megvalósítása érdekében ugyanis rengetegen konkrétan az életüket kockáztatják, mindezt pedig csupán azért, hogy “fogják a sok lájkot.”

Ilyen olyan korlátozásokat már bevezettek több országban is. Van ahol nem is a balesetek, hanem mondjuk a kegyeletsértés miatt tiltották be a szelfizést, de a legtöbb hely inkább a balesetekre hívja fel a figyelmet.

Ahogy most a Generali is így tesz, ugyanis a biztosítótársaság szerint itthon is vannak szeflizésre csábító gyönyörű helyek, amik viszont akár életveszélyesek is lehetnek. Ők többek között a Halászbástyát, a Rám-szakadékot és a Bokodi-tó környékét említik, de ide tartozik a balatongyöröki Batsányi-kilátó is, még úgy is, hogy itthon ritkán hallani tragédiába torkolló szefizésről. Legutóbb 2 évvel ezelőtt a Margit hídról zuhant le egy lány, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Forgács Mariann, a Be Social ügyvezetője szerint nagyon ritka amikor kifejezetten arra buzdítják a turistákat, hogy ne szelfizzenek, hiszen a turisztikai célpontok kialakításánál a jó fotózási lehetőség már alap:

“Nagyon sok olyan listát lehet látni, ha külföldre utazunk, de belföldön is, hogy mely helyszínek a szelfi készítés szempontjából a legjobbak. Nagyon sokszor vannak kifejezetten olyan helyszínek, úgy berendezve, hogy ott biztosan készüljön egy szelfi és azt feltöltse a különböző social csatornáira a készítő. Ezzel ugye promózza az adott helyszínt.”

Földi-Tamás Ildikó, a General biztosító kommunikációs vezetője szerint sok a veszélyes hely, ahol az úgynevezett „modernbalesetek” történnek:

„Szeretnénk felhívni a figyelmet, arra, hogy számos olyan eszköz került a mindennapjainkba, melyek használatából eredő balesetekre nem vagyunk felkészülve.”

A kampány középpontjában egyébként az elektromos rollerek, a segwayek és a mobiltelefonok használata áll, de a programon belül külön kiemelik a szelfizést.

“Összegyűjtöttünk több olyan helyszínt amire érdemes odafigyelni, mert egy nemzetközi kutatás azt mutatja, hogy sajnálatosan az utóbbi években 260 ember vesztette életét szelfizés közben, mert nem voltak elég körültekintőek és még eggyel hátrébb vagy még egy kicsit magasabbra akartak a megfelelő kép érdekében feljutni.”

Forrás: ATV