A Christchurch terror miatt szigorítja az élő videózás szabályait a Facebook.

Az új-zéldani Christchurchben történt terrortámadás során 2019. május 15-én összesen 51 ember ölt meg egy 28 éves terrorista, aki élőben közvetítette a vérengzést, melynek felvételeit aztán másfélmillióan osztottak meg Facebookon, több mint 900 formában.

A terrorcselekmény után hívta életre az új-zélandi miniszterelnök a Christchurch Call nevű kezdeményezést, melynek célja, hogy visszaszorítsa az online erőszak terjedést.

Ehhez kapcsolódóan szigorította a Facebook az élő közvetítésekkel kapcsolatos szabályait. A platform elmondása szerint mostantól, aki a múltban egyszer is megsértette az oldal legszigorúbb közösségi elveit és szabályait, határozatlan időre nem indíthat élő közvetítést, illetve hirdetéseket. Emellett kiszélesíti azoknak a szabályoknak a körét is, melyeknek egyszeri megsértése az előbb felsorolt korlátozásokkal jár. Hogy ezek pontosan mely szabályok lesznek, nem derült ki.

A platform ezen felül azt is bejelentette azt is, hogy három egyetem projektjét is támogatja, melyek a manipulált média és álhírek kiszűrésében kutatátjak, mivel erre a terrorcselekmény után a jelenlegi rendszer nem volt képes.

A szigorításról a Be Social ügyvezetője, Forgács Mariann a Trend FM-nek nyilatkozott:

Forrás: Reuters