Az Amerikai Olimpiai Bizottság mindenkit meglepett szigorú korlátozásaival, melyek erősen érintették a különböző cégek közösségi média aktivitását. Az USA-ban azok a vállalkozások, melyek nem hivatalos támogatói az Olimpiának még bizonyos hashtageket sem használhatnak – például a #Rio2016-ot vagy a #TeamUSA-t.

Olimpia - social medi- szabályok - USA

„Az Egyesült Államokban elterjedt jelenség manapság, hogy a vállalkozások védjegyként bejegyeztetnek különböző hashtageket, így azok védett tulajdonukká válnak az amerikai jogszabályok értelmében. Ez azt jelenti, hogy ha más e bejegyzett védjegyeket a jogosult engedélye nélkül használja, jogsértő tevékenysége miatt pereskedésre számíthat.” – mondta el Hennelné dr. Komor Ildikó, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda védjegyjogi szakértője.

A szabályozás már csak azért is érinti érzékenyen a vállalkozásokat, mivel sokan tartják őket igazságtalannak. Hiszen példának okáért érinti azokat a cégeket is, akik bár az Olimpiának nem, de egy ott induló sportó szponzorai, ám még ők sem posztolhatnak semmilyen módon direktben az Olimpiáról – még a támogatott sportolónak sem drukkolhatnak, sőt, még nem is gratulálhatnak nekik nyilvánosan.

És korántsem csak a hashtagekről van szó. Azok a cégek, akik nem szponzorai a rendezvénynek még a retweet is tiltott az Olimpia hivatalos oldaláról, de nem használhatnak fel Olimpián készült képeket, nem indíthatnak versenyt, ami bármilyen szinten kötődik a rendezvényhez, ezen felül pedig természetesen az Olimpia logóját sem használhatják fel vagy kreálhatják újra termékeikből.

Bár a szabályozás az USA-t érinti, az európai brandeknek is jobb lesz vigyázni az Olimpiával kapcsolatos kommunikációjakor a Twitteren és Facebookon, hiszen még úgy is történhez védjegybitorlás, ha a vállalkozás még csak nem is az USA területén fejti ki tevékenységét.

„A magyar jog a védjegyet az egyik, talán legfontosabb árujelzőként az amerikai hivatkozáshoz hasonlóan definiálja, nevezetesen minden olyan grafikailag ábrázolható megjelölést védjegynek tekint, amely alkalmas a védjegyjogosult áruinak és szolgáltatásainak mások áruitól vagy szolgáltatásaitól való megkülönböztetésére.” – folytatja a Sár és Társai ügyvédje. „A védjegy másik legfontosabb ismérve továbbá az, hogy használata a védjegyjogosultat kizárólagos jelleggel illeti meg, amely azt is jelenti egyben, hogy a törvényi kivételektől eltekintve mindenki mást eltilthat attól, hogy a védjegyét gazdasági tevékenysége körében használja. Ez a jog azonban meghatározott területi hatályú, a jóhírű védjegyek kivételével pedig az adott védjegyoltalom szerinti áru- és szolgáltatási osztályokra vonatkozik, így esetről esetre értékelendő, hogy mi minősül engedély nélküli védjegyhasználatnak, és mi nem.” – mondta Hennelné dr. Komor Ildikó.

Mindenesetre mindenképpen érdekes, hogy a hashtag fogalma miként alakul a védjegyjob világában. A legjobb megközelítés minden bizonnyal az, ha a hashtageket a kulcsszavakhoz hasonlóan kezeljük: a keywords-öknél más védjegyét senki sem tüntetheti fel kulcsszóként, gazdasági tevékenysége körében működtetett internetes honlapja „mögé rejtve”.

Forrás: Pro/Lawyer Consulting