Fél év alatt jelentősen megugrott a bejelentések száma.

A Twitter vezére is tisztában van azzal, hogy komoly problémákat okoznak a troll, zaklató felhasználók a közösségi oldalon – írja a Mashable. De cégnél azt állítják, komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél kevesebb ilyen jellegű eset fordulhasson elő.

A Twitter a napokban azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hat hónapban ötször annyi visszaélésről kaptak bejelentést, mint eddig, és ezeknek a felülvizsgálatával foglalkozó alkalmazottak száma megháromszorozódott. Éppen ezért a vállalat csütörtökön bejelentette, hogy új eljárásokat vezetnek be azok ellen, akik megszegik az oldal szabályait – igaz a változásokat nem igazán részletezték.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-computer-internet-cyber-bullying-image16026800

Állítólag ezekből az intézkedésekből a szabályokat betartó felhasználók semmit sem fognak érzékelni, de a Twitternél új lehetőségek lesznek azokra nézve, akiket valamiért büntetni vagy szankcionálni kell majd a viselkedésük miatt.

Decemberben a Twitter olyan újítást mutatott be, amelynek segítségével a felhasználók sokkal egyszerűbben jelenthetik be, ha trollok zaklatják őket. Így például azóta lehet blokkolni bizonyos felhasználókat, akiket teljesen le lehet tiltani, így nem láthatják a Twitter-fiókunkat.

Az egyik legismertebb zaklatás az volt, amikor tavaly nyáron, Robin Williams öngyilkossága után trollok támadták be a lányát, Zelda Williamset. Bár akkor több felhasználó fiókját is felfüggesztették, Zelda Williams néhány hétig szüneteltette mind a Twitteres, mind az Instagramos jelenlétét.

Egy másik, nagy vihart kavart eset az úgynevezett Gamergate-botrány volt, amikor a híres vloggert, Anita Sarkeesiant támadták, aki feminista nézőpontból elmezi a videojátékokat. A lány számtalan fenyegetést kapott, amelyek között a verés, a nemi erőszak, és a gyilkosság is szerepelt.

Ezekről a problémákról egyébként még február elején kiszivárgott egy belső írás, amiben a Twitter-vezér, Dick Costolo elismeri, hogy a cég hibája, hogy ilyen egyének teret kaphatnak az oldalon, és sürgősen változtatniuk kell. Ebben a belső levélben olyanokat ír Dick Costolo, mint például “évek óta szívunk a zaklatók és trollok miatt”, illetve hozzáteszi, hogy őszintén szégyelli magát, amiért nem fordított a problémára elég figyelmet. “Vállalom a felelősséget, amiért nem léptem fel elég agresszívan a zaklatók ellen. Erről senki más nem tehet, csakis én” – fogalmazott.