Komoly változások jöhetnek a legnagyobb videómegosztó olyan tartalmaival kapcsolatban, amik kifejezetten 18 éven aluliaknak szólnak. Az ezeket kezelő algoritmusok ügyében indult a közelmúltban Amerikában egy szövetségi nyomozás, aminek hamarosan eredménye is várható – így a videómegosztó már gőzerővel dolgozik ennek az algoritmusnak megváltoztatásán.

Az ügy már 2015 óta húzódik, amikor több feljenetés is történt az üggyel kapcsolatban: ezek szerint a YouTube algoritmusai nem szűrték megfelelően a tartalmakat, így olyan dolgokat is láthattak gyerekek, amik nem voltak valóak számukra. Az már csak hab a tortán, hogy az amerikai hatóság, az FTC szerint talán még illegálisan is gyűjtöttek adatokat a fiatal felhasználókról.

A káros tartalmak többek között erőszakot, összeesküvés-elméleteket, valamint gyűlöletbeszédet tartalmazhattak olyan mértékben, amit még egy gondoskodó, odafigyelő szülő sem tudott volna minden esetben észrevenni. A problémát súlyosbította, hogy ezek a videók gyakran olyan kulcsszavakat használtak, amik kifejezetten gyerekeket céloztak meg.

Ezen kíván most a videómegosztó változtatni, valószínűleg elsősorban a videók jelentési szabályzataival kapcsolatban – ez a védelem első vonala, és úgy a legkönnyebb kiszűrni a káros tartalmakat, ha hallgatnak a nézői visszajelzésekre – ám ezen kívül valószínűleg még más változások is várhatóak a közeljövőben, amikről a cég eddig még nem nyilatkozott.

Forrás: Digital Trends