Az amerikai sofőrök közül 10-ből 4 rendszeresen csekkolja valamelyik közösségi oldalt vezetés közben.

Az nem annyira meglepő (sajnos), hogy vezetés közben nagyon sok sofőr nyomkodja a mobilját, de az okostelefonok terjedésének köszönhetően már nem csupán telefonálnak, vagy SMS-eznek a vezetők.

Az AT & T és a Braun Research kutatása szerint a járművezetők 70 százaléka rendszeresen nyomkodja a mobilját vezetés közben. Bár az SMS-ezés még mindig abszolút fölényben van (63 százalék), 33 százalékuk e-mailezik is, 10-ből négyen pedig a közösségi oldalakat is használják. Közülük 27 százalék facebookozik, 14 százalék pedig twitterezik. A sofőrök további 28 százaléka mondta azt, hogy előfordul, hogy netezik vezetés közben.

A tanulmány készítése során 2067, 16 és 65 év közötti amerikait kérdeztek meg. A válaszadók 17 százaléka vallotta be, hogy vezetés közben már készített fotót vagy szelfit, 10-ből egy megkérdezett pedig már videocsetelt a volán mögött.

dreamstime_s_44108293

De hogy miért is nem vagyunk képesek még vezetés közben sem lemondani arról, hogy folyamatosan ellenőrizzük a kütyünket? A Mashable cikke alapján a válasz egyszerű: a szokás hatalma, a függőség, és a lemaradástól, hiányzástól való félelem az, ami miatt sofőrként sem vagyunk hajlandóak félretenni a telefont.

Természetesen mindez nem veszélytelen. Amerikai felmérések szerint az országban 2013-ban mintegy 100 000 balesetet okozott az SMS-ezés, és akik nyomkodják vezetés közben a telefonjukat, nyolcszor nagyobb eséllyel karamboloznak, mint azok, akik csupán a vezetésre koncentrálnak.