A Facebook “hazai részének” csoportjaiban a hónap során kezdtek felbukkanni azok a bejegyzések, amik arra hívják fel a tagok figyelmét, hogy a legnagyobb közösségi oldal elkezdi törölni a csoportokból az inaktív tagokat, ami azzal kerülhető el, ha a felhasználók nekiállnak kommentelni vagy megosztani az adott közösségben lévő posztokat. Mindez persze tévedés, szó sincs arról, hogy a Facebook ilyen jellegű “tisztogatásba” kezdett volna.

Nem kell pánikba esni, indokolatlanul senkit nem töröl a Facebook a csoportokból

A pánikszerű tagmegőrzés nem itthonról indult, és a Facebook már reagált is a külföldön hasonló felhívással születő posztokra, és igyekeztek világossá tenni, hogy pontosan miről is van szó. Egyrészt nem törlésről, csupán annyi történik, hogy azon felhasználók, akik adott csoportba a belépésük/meghívásuk óta soha nem írtak bejegyzést, soha nem kommenteltek, és soha nem reagáltak egyetlen posztra sem, azokat a rendszer automatikusan átsorolja az úgynevezett Meghívottak listára.

Ezt a listát csak a csoportok adminisztrátorai láthatják, és az adott személyek valóban eltűnnek a tagok listájából (ezért tapasztalható némi csökkenés a felhasználók számában), ugyanakkor az adminisztrátorok számára adott a lehetőség, hogy emlékeztetőt küldjenek az érintetteknek, akik ezt követően aktivizálódhatnak, vagy dönthetnek úgy, hogy őket valójában tényleg nem érdekli az adott csoport, és nem véletlenül voltak teljesen inaktívak.

Ha tehát valaki akár csak egyszer is nyomott lájkot egy csoport bejegyzésére, esetleg kommentelt, ne adj isten bejegyzést is írt, annak nem kell aggódnia, hogy kikerül a közösségből, és az adminoknak sem kell amiatt aggódni, hogy a Facebook kirostálja a kevésbé aktív tagokat. Csupán arról van szó, hogy a közösségi oldal igyekszik átláthatóbbá tenni a csoportokat, és kiszűrni azokat a felhasználókat, akik csak azért kerültek be egy adott közösségbe, hogy félrevezető módon duzzasszák annak a létszámát.

Forrás: Snopes