Egy texasi bírósági döntés értelmében, ha valaki úgy gondolja, hogy a Facebook vagy a Twitter cenzúrázta őt, akkor beperelheti a közösségi oldalt. A HB 20 nevű törvény lényege, hogy minden olyan oldal, ami havi legalább 50 millió aktív amerikai felhasználóval rendelkezik, nem cenzúrázhatja a felhasználóit a véleményük vagy a földrajzi helyzet alapján. 

A törvényt korábban már elkaszálták arra hivatkozva, hogy az sérti az online platformok mérlegelési jogát, de most a fellebviteli bíróság zöld utat adott a tervezetnek, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek. Hogy mi lesz a következő lépés, azt nem nagyon tudja most senki, még maga Ken Paxton texasi főügyész sem, akinek mostantól joga van beperelni a techcégeket, de valószínűleg káoszra. A törvény nem engedélyezi a precedensek teremtését, vagyis minden ügyet újra meg kell vívnia a közösségi oldalaknak. 

A tech cégek fellebeznek, és a Legfelsőbb Bíróságra viszik az ügyet, ahol éppen konzervatív többség van, így egyáltalán nem biztos, hogy a tech óriásoknak kedvez majd a döntésük. 

Forrás: The Verge