A TikTok hivatalosan benyújtotta nyitó beadványát a Szövetségi Bírósághoz az Egyesült Államok kormányának „Foreign Adversary Controlled Applications Act” (Külföldi Ellenfél által Ellenőrzött Alkalmazásokról szóló törvény) elleni jogi kihívásának részeként. Ez a törvény arra kényszerítené a TikTokot, hogy amerikai tulajdonba kerüljön, vagy betiltsák az országban és az amerikai állampolgárok ne használhassák.

A TikTok beadványának fő hangsúlya az, hogy a törvény spekulatív indoklást használ a TikTokra vonatkozó korlátozások bevezetésére, annak ellenére, hogy nem szolgáltat bizonyítékot a közvetlen fenyegetésre vagy aggodalomra.

A TikTok érvei:

  • Spekulatív indoklás: A TikTok azzal érvel, hogy a törvény nem bizonyítja, hogy a platform közvetlen fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra nézve.
  • Diszkriminatív: A TikTok szerint a törvény diszkriminatív, mivel kifejezetten a TikTokot célozza meg, más külföldi tulajdonú alkalmazásokat nem.
  • Alkotmányellenes: A TikTok azt állítja, hogy a törvény sérti az amerikai alkotmány első kiegészítését, amely garantálja a szólásszabadságot.

Ez a per komoly következményekkel járhat a TikTok és más külföldi tulajdonú közösségi média platformok számára az Egyesült Államokban. Ha a bíróság a TikTok javára dönt, az megakadályozhatja az alkalmazás eladását vagy betiltását. Ha azonban a bíróság a kormány mellett dönt, az precedenst teremthet más platformok korlátozására is.

Forrás: Social Media Today