Haneen Hossam a húszas évei elején járó egyiptomi fiatal, akit három év börtönre ítélt az egyiptomi bíróság, mert a vádak szerint a közösségi oldalt felhasználva zsákmányolt ki fiatal lányokat. Emberjogi szervezetek szerint Hossam az újabb áldozata a női influenszerek ellen fellépésnek. Rajta kívül 11 másik, közösségi oldalon népszerű nőt állítottak a közelmúltban bíróság elé Egyiptomban. 

Hossam a kairói egyetem hallgatója, 900 ezer követővel rendelkezik. 2020-ban tartóztatták le először, miután azt tanácsolta követőinek, hogy csatlakozzanak a Likee nevű platformhoz, és keressenek pénzt élő videók készítésével. A nő tagadja, hogy ebből ő bármiféle hasznot húzott volna.  Egyébként 2020-ban el is ítélték, akkor egy másik nővel, Mawada al-Adhammal együtt “családi értékek és elvek megsértésével” vádolták meg őket, és két év büntetés mellett pénzbírságot is kaptak. Viszont 2021-ben a fellebbviteli bíróság felmentette őket, és mindkettőjüket szabadon engedték. Az ügyészség ekkor állt elő az emberkereskedelem vádjával. 

Mindkét nőt azzal vádolták, hogy “az egyiptomi társadalom elveivel és értékeivel ellentétes cselekedetekre használtak fel lányokat anyagi haszonszerzés céljából”, és Hossamot tíz év börtönre, Adham pedig hat év börtönt kapott. Hossam fellebbezett, de a bíróság így is hároméves börtönbüntetést,  és 200 000 egyiptomi font megfizetését szabta ki rá. 

Forrás: BBC