Sokan gondolják azt, hogy egy fárasztó munkanap lezárásaként a legjobb, ha pörgetik egy kicsit a közösségi oldalakat, amíg el nem álmosodnak. A legtöbben azt várják ettől, hogy megnyugszanak, kikapcsolnak, és könnyebben megy az elalvás, mintha a napi problémákon rágódnának. 

A Sleep Junkie kutatása szerint azonban a helyzet nem ennyire egyszerű, sőt az alvás előtti telefonozás a legtöbb esetben inkább gátolja a pihentető éjszakákat. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyik alkalmazás, hogyan hat az alvásminőségre, így több mint kétezer kiválasztott alvási és internetezési szokásait vizsgálták meg. 

Az eredmények alapján a TikTok van a legnagyobb hatással az alvásra, akik a For You ajánlatokat pörgették elalvás előtt, azoknak a REM fázis nagyon alacsony volt, illetve több mint egy órára volt szükségük, hogy elaludjanak. A TikTokot az Instagram, a Snapchat, a Twitter és a Facebook követi. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor Facebookozni kell, mert az sem túl hatékony, ugyanis a REM szakasz itt is mindössze 19.5 százalék, és átlagosan 45 percre volt szükség az elalváshoz.  Gondot okozhat a kék fény, valamennyit segíthet a sötét mód, de az igazság a szakértők szerint az, hogy elalvás előtt két órával abba kellene hagyni a telefonozást.

Forrás: Social Media Today