Amikor arról van, hogy a privát ügyeidet el akarod rejteni a barátok és a család kíváncsi tekintete elől, a Facebookra posztolás az utolsó dolog, ami eszedbe jut, ugye? A Secretbook nevű böngésző bővítmény viszont azt reméli, ezt megváltoztathatja és, hogy akár össze is zavarja azokat, akik a privát szférádba akarnak betörni – írja az Übergizmo.

A Secretbook ötlete az Oxfordon tanuló 21 éves Owen-Campbell Moore-tól származik, aki korábban a Google gyakornoka volt. Az általa kitalált bővítmény lényegében lehetővé teszi bárkinek, hogy az elrejtett üzeneteket képpé kódolja, majd feltöltse Facebookra.

Az üzeneteket ezután dekódolni lehet egy jelszó segítségével, amelyet a felhasználó hoz létre, ami azt jelenti, hogy valóban képes leszel olyan képeket nyilvánosan megosztani, ami a laikus számára tényleg csak egy kép, semmi több. Ugyan ez egy remek ötletnek tűnik, de könnyen elképzelhető, ahogyan a céges alkalmazottak elkezdnek titkokat kiszivárogtatni és megosztani olyan információkat, amelyeket a cég nem akart a nyilvánosság elé tárni.

secretbook1-640x306

Campbell-Moore szerint azonban „A kutatás célja annak demonstrálása, hogy a JPEG szteganográfia [a rejtett üzenetek létrehozásának tudománya] alkalmazható a közösségi médiában, ami korábban lehetetlen volt.”

Jelenleg a Secretbook böngésző bővítmény csak a Google Chrome-ban elérhető és 140 karakterig limitált. Ez nagyjából egy SMS terjedelmének felel meg, tehát a hosszadalmas és komplex titkokat úgy tűnik, nehezebb lesz kiszivárogtatni. Campbell-Moore beismerte, bár elképzelhető, hogy terroristák aljas célokra használják a Secretbookot, a tény, hogy nem teljesen üzembiztos, visszatarthatja őket.

A Secretbook tehát egyelőre érdekes elképzelés tűnik, ami azonban potenciálisan veszélyes is lehet. Ha azonban mégis ki akarjátok próbálni, letölthetitek a bővítményt a Google Chrome Webstore-ban, vagy további részletekért nézzétek meg a Wired cikkét.