Kínában sokakat aggaszt, hogy minden indoklás nélkül betiltottak több tucat olyan fiókot például a WeChaten, amelyet az ország legrangosabb egyetemein tanuló diákok vezettek, és közösséget teremtettek szexuális kisebbségek számára, valamint platformot biztosítottak a genderkérdések megvitatására. 

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy a tiltásokat a kormány rendelte-e el, de a WeChat arról tájékoztatta az érintetteket, hogy megsértették a törvényeket, ezért tiltották le a fiókot. Kínában tilos a homoszexuális tartalom megjelentése a tévében vagy az újságokban, viszont a fiatalok eddig a közösségi oldalakon megvitathatták a kérdéseket, amihez civil csoportokat hoztak létre. Peking azonban az elmúlt években szisztematikusan szigorította az ellenőrzést a civil társadalom felett, így szűkült a tér az ilyen csoportok számára is. 

A most törölt fiókoknak több tízezer követője volt, és rendszeresen írtak nemek közötti elméletekről, a mentális egészségről, a munkahelyi diszkriminációról és a randevúval kapcsolatos tippekről, amelyek nemcsak a hallgatók, hanem a tágabb LMBTQ közösség számára is forrásokat biztosítottak. 

Az aktivisták szerint hiába tesz úgy a kínai állam, mintha nem lennének az országban szexuális kisebbségek, ha nem beszélhetnek róla az interneten, ezek attól még ugyanúgy lesznek, csak azt érik el, hogy kevesebben merik majd felvállalni magukat a társadalomban, inkább csak föld alatti szerveződésekben vesznek majd részt, illetve nehezebb dolguk lesz a fiataloknak megtalálni azt a közösséget, amiben boldogok lehetnek. Eközben nagyon erősödnek azok a hangok is, amik nyíltan a szexuális kisebbségek ellen irányulnak, és bár a kormány nem száll be, viszont a nagyon korlátozott kínai interneten nem is cenzurázzák az olyan bejegyzéseket, ami szerint az LMBTQ tulajdonképpen nyugat próbálkozása arra, hogy aláássa a kínai állam politikai rendszerét. 

Forrás: Vice