Néhány napja a Girlguiding egy kutatása során arra a megállapításra jutott, hogy a fiatal lányok harmada nem tölt fel úgy képet közösségi oldalra, hogy ne változtatott volna valamennyit a megjelenésén filterekkel. A megkérdezett 11-21 év közötti lányok 39 százaléka mondta azt, hogy nagyon szomorú amiatt, hogy nem úgy néz ki az életben, ahogyan a filterezett fotókon. 

Az eredményeket olvasva Sasha Pallari sminkes és modell azt mondta, hogy ez a tendencia nem csak ijesztő, de észre kell venni, hogy mennyire veszélyes is. Ezért arra kéri modell társait, hogy ők is használják a #filterdrop hashtaget, hogy például valósi arcbőrt lehessen látni a közösségi oldalakon. “Nem szeretném, hogy úgy nőjenek fel gyerekek, hogy az érezzék, hogy nem elég jók, mert mást látnak a közösségi oldalakon” – mondta a modell, aki szerint nem látni elég normális bőrt a közösségi oldalakon, ezért arra kérte a követőit is, hogy posztoljanak filter nélküli képeket. 

A kezdeményezés élére állt egy tanárnő is, aki arról beszélt, hogy kapott olyan levelet szülőktől, akik amiatt aggódtak, hogy négyéves lányuk nincs megelégedve a kinézetével.  A kislány elmondta, hogy sminkelős videókat néz, és hogy szerinte az ő arca nem elég szép smink nélkül, illetve szeretné ha más színű lenne a haja. 

Pallari videóját néhány nap alatt több mint 50 ezren nézték meg, és sokan azt mondják, hogy ez adott nekik erőt ahhoz, hogy ők is vállalják smink és filter nélkül az arcukat. Néhány orvos szerint túl keveset foglalkozik a társadalom ezzel a problémával, pedig valós mentális problémáról beszélünk, legalábbis ezt támasztja alá rengeteg olyan nő beszámolója, akik azt írták, hogy szeretnék támogatni a kampányt, de egyelőre sírva fakadnak, ha egy filter és smink nélküli képet látnak meg magukról. 

Pallari azt szeretné, ha a reklámokat szabályozó testület kötelezővé tenné az influenszerek számára ha egy sminkeszközt vagy egy arcápolási terméket olyan képpel reklámoz, ami filtert vagy különféle módosításokat használ. Szerinte vannak olyan filterek, amiket be kellene tiltani, mert tönkreteszik a fiatalok önképét. Például, mikor a felhasználó orrát piszébbre formálja egy algoritmus. 

Forrás: BBC