A Google bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben automatikusan törli az abortuszt végző klinikákon, a családon belüli erőszakkal foglalkozó segítő központokban, a súlycsökkentő klinikákon és más, potenciálisan érzékeny helyeken tett látogatásokat a felhasználók helytörténetéből. Azt ígérik, hogy a törlés a röviddel a látogatás után megtörténik majd, miután a rendszer érzékelte, hogy egy ilyen helyen járhatott a felhasználó. 

A Google „Protecting people’s privacy on health témák” című bejegyzése azt is megemlíti, hogy érkezik egy frissítés a Fitbithez, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre több menstruációs feljegyzést töröljön, ha használta az állapotkövető funkciót. Ezeknek az adatvédelmi frissítéseknek az a célja, hogy eltávolítsanak bizonyos adatokat a Google szervereiről, amelyek felhasználhatók az ellátást igénylő emberek vádemelésére, miután az Egyesült Államok Legfelsőbb bírósága úgy határozott, hogy az abortuszhoz való jog nem alkotmányos jog, ezért több állam is bejelentette már, hogy tiltani fogja, aki megszegi, azokat súlyosan megbüntetik. 

Az abortuszokkal kapcsolatos adatvédelmi aggályok túlmutatnak a Google-on: a hivatalos orvosi feljegyzések nem annyira magánjellegűek, mint azt sokan feltételezik, és a szöveges üzenetektől és a vásárlási nyilvántartásoktól kezdve mindent felhasználhatnak a bíróságon. 

Forrás: The Verge