Sokan arra számítottak a TikTok és a Universal Music nemrég bekövetkezett szakításánál, hogy úgyis mindkettő érdeke a békülés, ezért hamarosan újra nagy partnerek lesznek, de nem így lett. A két cég nem tudott dűlőre jutni abban, hogy mos ki fizessen kinek, így a Universal kiadónál lévő előadók eltűntek a Tiktokról, a már feltett videók alól is, amik így némák lettek. Olyan komoly világsztárok zeneiről van itt szó, mint Taylor Swift, Adele vagy Harry Styles, de sorolhatnánk a végtelenségig.

Ez a helyzet már lassan egy hónapja fennáll, egyezség azóta sincs. A TikTok továbbra sem akar többet fizetni, mondván örüljön a Universal, hogy milliárdokhoz eljut a zenéje, a Universal viszont nem akar balek lenni, és a gigantikus bevétellel rendelkező TikToktól magasabb százalékot akar.

És most még durvul is a helyzet. Ugyanis mostantól a Universal Music Publishing Group is kivonja a nála lévő szerzők zenéit. Hogy mi a különbség? Az, hogy itt már nem csak az előadók számítanak, hanem azok is, akik a dalokat szerezték. Lehet valaki mondjuk egy olyan lemezkiadónál (Warner, Sony stb.), amit még ott van a videómegosztó platformon, mert meg tudtak egyezni, viszont ha az adott dal szerzőinek publishing jogai a UMPG-nél vannak, az ő szerzeményeit sem lehet többé TikTok-videók alá tenni.

A TikToik szerint így most az eddigi zeneszámok 30 százaléka kerül le a platformról, ami szerintük a Universal gonoszságára utal. Még véletlenül sem arra, hogy hiába egyre gazdagabb a kínai cég, még véletlenül sem akarnak többet fizetni az alapjukat jelentő zenéért.