Ahogyan arról mi is beszámoltunk, pénteken robban a hír, hogy Donald Trump kormánya vasárnaptól nem teszi lehetővé, hogy az Egyesült Államokban a felhasználók letöltsék a TikTokot és a WeChatet, aki pedig már letöltötte, az nem kap újabb frissítéseket. Később sorban jelentek meg a cikkek arról, hogy ez valóban veszélybe sodorja a felhasználókat, de nem amiatt, amiért ezt az ország vezetése hiszi, hanem amiatt, hogy a legutolsó frissítések nélkül sokkal sebezhetőbbé válik egy felhasználó a kiberbűnözőkkel szemben. A WeChat pedig az az applikáció, amit leginkább a kínaiak használnak, ha azt betiltják, akkor azzal az Egyesült Államokban élő kínaiak kommunikációját vágják el a családjuktól. 

Hogy mégis megúszták a tiltást az annak köszönhető, hogy Donald Trump szombaton jelezte, hogy áldását adja a TikTok, az Oracle és a Walmart szerződédére, és kaptak egy hét haladékot, hogy nyélbe üssék a megállopdást. A WeChatet pedig egy Kaliforniában hozott előzetes bírói végzés mentette meg. 

A TikTok és a másik két amerikai cég megállapodása nem teljesen az, amit Trump szeretett volna, ugyanis az Oracle mindössze technikai partner lesz, azaz ő felügyeli majd az amerikai felhasználók adatait. Létrejön ugyan egy új cég az amerikai működéshez, de abban 80 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik továbbra is a kínai Bytedance, és jó előre kikötötték, hogy az algoritmusokat megtartják maguknak.  Az együttműködéssel kapcsolatban még több olyan részlet van, ami nem tiszta, például az Egyesült Államok elnöke az mondta, hogy a létrejövő új cég 5 milliárd dollárt adományoz az amerikai oktatási rendszernek, ugyanakkor hétfőn reggel a cégek képviselői már azt állították közleményükben, hogy ez az összeg csak egy becslés arra vonatkozóan, hogy az új tevékenység, a munkahelyek és az új központ mennyi adóbevételt jelent majd a működése során az országban. 

Forrás: The Verge