A vállalt szerint előfordul, hogy a megosztóknak fel sem tűnik, hogy a gyerekekről fotó olyan tartalom lehet, ami másoknak nem arról szól, hogy milyen ügyes a gyerek, vagy mennyire cuki. Olyan eszközöket tesztelnek, amik elsősorban az edukáció erejével szeretnék visszaszorítani a kérdéses tartalmakat. 

Akik olyan kereséseket indítanak az oldalon, ami feltételezhetően a gyermekek szexualizálására irányul, egy felugró ablakban megtudhatják, milyen következményekkel jár az ilyen tartalmak megtekintése, és információt nyújt arról, hol tud az illető szakszerű pszichológiai segítséget kérni. Aki pedig ilyen tartalmat szeretne megosztani, az arról kap figyelmeztetést, hogy a bejegyzés nem csak a Facebook szabályait sérti, de jogi következményekkel is jár. A Facebook a tartalmat azonnal eltávolítja, és jelenti az esetet a hatóságok felé. 

A másik fontos pillére a programnak, hogy a felhasználókat figyelmezteti, hogy a feltölteni kívánt fotó vagy videó könnyen új kontextusban jelenhet meg. A Facebook szerint ezek a képek és videók általában teljesen ártatlanok, viszont olyan kommentárokat vagy feliratot kaphatnak, amik már kimerítik a szexuális kizsákmányolás fogalmát. A Facebook az ilyen tartalmakat megosztó csoportokat és oldalakat is szigorúbban kezeli. Frissítették azt a menüt, amivel a felülvizsgálatra szoruló tartalmakat lehet jelenteni, és a meztelenség vagy szexuális szakaszban már azt is lehet külön jelenteni, ha gyermek is érintett. Ezek az esetek a prioritási lista elejére kerülnek. A közösségi oldal már nagyon régóta használ különböző eszközöket, hogy a gyermekbántalmazást bármilyen formáját ki tudja szűrni, és aktívan keresik az olyan hálózatokat, amelyek ilyen jellegű tartalmakat osztanak meg, hogy a hatóságokkal együttműködve gyorsan fel tudják ezeket számolni, és a felek büntetőjogi felelősségre vonása is megkezdődhessen. Hasonló módon dolgoznak, ahogyan a bűnszervezeteket próbálják megtalálni a közösségi jelenlétük alapján. Ugyanakkor azt mondják, nagyon sok ember azért oszt meg ilyen tartalmat, hogy a felháborodásukat jelezzék, vagy mert rossz a humorézékük, és viccesnek tartják, ezért dolgoznak azon, hogy a megosztás mögöttes szándékát is megértsék, azt remélik, hogy a figyelmeztetésekkel vissza lehet szorítani az ilyen jellegű megosztások számát. 

Forrás: Engadget