A Facebook tavaly novemberben szüntette meg azt az arcfelismerő algoritmusát, ami miatt 650 millió dolláros büntetést kapott Illionis állam törvényeinek megsértéséért. Viszont úgy néz ki, hogy hiába lépte meg a Meta a népszerű funkció leállítását, Texas államügyésze is benyújtotta ugyanezt a pert az arcfelismerés miatt. A beadvány szerint a Facebook több millió texasi állampolgár biometrikus adatait rögzített és használta fel, anélkül, hogy erről megfelelően tájékoztatta volna a felhasználókat. Texas államügyésze szerint a Facebook biometrikus azonosítók millióit tárolta el az alkalmazást használó barátok és családtagok által feltöltött fényképek és videók segítségével.

A beadvány szerint a vállalat a Facebook-felhasználók és nem felhasználók személyes adatait is kihasználta az „AI-alapú virtuális valóság birodalom” építése és a nyereség érdekében. A biometrikus adatok illegális rögzítése sérti a texasi biometrikus azonosító rögzítéséről vagy használatáról szóló törvényt (CUBI), továbbá a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvényt (DTPA) is.

A texasi beadvány természetesen követeli, hogy a vállalat hagyja abba a texasiak illegális adatgyűjtésen alapuló biometrikus azonosító gyűjtését, törölje az így szerzett adatokat, ne használja fel azokat a kereskedelmi szolgáltatásaiban, és tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az átadott adatokat partnereinél is távolítsák el. Emellett sértésenként 25 ezer dollárt, a kereskedelmi gyakorlat megsértése miatt pedig alkalmanként 10 ezer dollárt követel, amivel a büntetés így összességében több száz milliárd dollárra rúgna.

A Meta szóvivője szerint természetesen a fentebbi az állítások alaptalanok, és a vállalat határozott védekezést tervez a vádak ellen.

Forrás: HWSW