A Facebook szerint egyáltalán nem kirekesztő vagy diszkriminatív az a felhasználási feltétel, miszerint mindenkinek a valódi nevét kell használnia az oldalon. Ezt Sister Roma, transzvesztita előadó közölte a hivatalos Facebook-oldalán, miután találkozott a Facebook képviselőivel.

Egy hete függesztette fel a Facebook Sister Roma privát Facebook-oldalát, miután többen is jelentették, hogy az előadó nem a saját, valódi nevén használja azt. Sister Roma elismerte, hogy a hivatalos irataiban a Michael Williams szerepel, ő azonban a mindennapi életben egyáltalán nem használja ezt a nevet. A Facebook szabályzata viszont egyértelműen fogalmaz a felhasználási feltételeiben, amikor azt kéri a felhasználóktól, hogy mindenki a valódi nevét tüntesse fel, ami például a személyi igazolványban, vagy a jogosítványban szerepel.

Sister Roma (Fotó: Facebook)

Sister Roma (Fotó: Facebook)

Sister Roma azonban ezt nem fogadja el, és több más, az LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) közösség tagjai támogatását is megkapta, hogy valahogy érje el, a Facebook ne csak a hivatalos, hanem a privát oldalakon is engedélyezze a művésznevek használatát. A Google Plusnál egyébként erre már van lehetőség, a cég ugyanis ezen a nyáron jelentette be, hogy három év után belátták, nincs szükség a valódi név használatára.

A Facebook nyitott volt az LMBT tagjaival a párbeszédre, ezért szerdán találkoztak is a két oldal képviselői. Sister Roma hivatalos Facebook-oldalán az olvasható, hogy a Facebook szerint a névhasználatra vonatkozó szabályuk egyáltalán nem sértő, kierekesztő, vagy diszkriminatív. A közösségi oldal képviselője állítólag utalt arra, hogy az eset a cégen belül is megosztotta a véleményeket, azonban egyelőre nem fognak változtatni ezen a szabályon. A találkozó után viszont Sister Roma bizakodó, hiszen úgy tűnik, ennyivel nem zárultak le az egyeztetések, hanem lesz az ügynek folytatása.

A Facebook arra is ígéretet tett, hogy a mostanában felfüggesztett, transzvesztita előadók profilját visszaállítják, de két hét múlva felülvizsgálatot tartanak, és kérik az illetőket, hogy addigra mindenki írja be az igazi nevét. Vagy ha ragaszkodnak a művésznevükhöz, akkor készítsenek maguknak egy rajongói oldalt, ahová olyan nevet írnak be, amilyen csak szeretnének.

“Ezt teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk” – fogalmaz Sister Roma. Szerinte ezzel a tempóval akár még évekig is elhúzódhat a Facebook felülvizsgálata, de “nincs ennyi idejük”. Annak is felmerült a lehetősége, hogy tüntetést szerveznek a Facebook központjához.