A Facebook szigorúan ragaszkodik ahhoz, hogy mindenki a saját, valódi nevén regisztráljon az oldalon, ellenkező esetben akár fel is függeszthetik azt, aki nem tartja be ezt a szabályt.

Pár napja söpört végig az a hír, hogy egy transzvesztitát kitiltottak a közösségi oldalról, akire állítólag több panasz is érkezett, amiért Sister Romaként regisztrálta saját, privát profilját (ez az illetőnek a művészneve). Az előadóművész egyébként Michael Williamsként látta meg a napvilágot, de mint mondja, 27 éve a Sister Roma nevet használja, annak ellenére, hogy nem ez a név szerepel a hivatalos irataiban. Sister Roma egyébként már több tíz éve tagja egy melegjogi nonprofit alapítványnak, a Sisters of Perpetual Indulgence-nek (SPI).

Sister Roma

Sister Roma

Az ügy kibukása után több transzvesztita is jelentkezett, hogy hasonló problémákkal küzd (vagyis a Facebook nem engedi, hogy a személyes profiljukon a művésznevüket használhassák). Sister Roma ezért összefogásra hívta fel társait, és azt kérvényezi a Facebooktól, hogy ne korlátozzák őket a névhasználatban.

Sister Roma most a hivatalos Facebook-oldalán azt közölte, hogy sikerült a cég egyik illetékesével, egy David Campos nevű férfival összehoznia egy találkozót, akivel szerdán beszélik át a Facebook erre vonatkozó szabályzatát. Sister Roma már ezt is “történelmi győzelemnek” nevezte. Kíváncsian várjuk, mire jutnak.

Teljes elzárkózással egyébként nem lehet vádolni a Facebookot, hiszen két hónapja számoltunk be róla, hogy Amerika után már az Egyesült Királyságban is több nem közül is lehet válogatni a profiloldalon, a részleteket ide kattintva olvashatod el.

Itt pedig egy vicces félreértésről írtunk, amikor az oldal nem hitte el egy Melinda Kiss nevű nőnek, hogy valóban így hívják.