A fotonokat általában múló, tömeg nélküli részecskékként képzelik el, amelyek ritkán lépnek interakcióba egymással, de a Harvard és az MIT professzorainak friss felfedezése arra kényszerítheti a fizikusokat, hogy átgondolják a korábbi feltételezést. Egy túlhűtött vákuumkamrába szivattyúzva az atomokat, a projekt létrehozott egy nem-lineáris kvantum közeget, amelyben a fotonok összekapcsolódnak és egy új, fotonalapú anyagot alkotnak, ami pedig kétségtelenül épp úgy néz ki, mint egy fénykard – írja a The Verge.

„Találó analógia ezt fénykardokhoz hasonlítani” – mondta a Harvard fizikusa, Mikhail Lukin a Phys.org-nak. „Amikor ezek a fotonok interakcióba lépnek egymással, egymásnak nyomódnak és eltérítik egymást. A fizikája annak, hogy mi történik ilyenkor a molekulákban, hasonló ahhoz, amit a filmeken látunk.”

lightsabercrop_large_verge_medium_landscape

A felfedezést közvetlenül nem a harcászatban, hanem a kvantum számítástechnikában lehet alkalmazni, ahol a fényanyag új formája használható lenne bonyolultabb láncreakciók kiváltására. A fény elengedhetetlen a kvantum számítástechnika mechanikájában, de a fizikusokat mindig korlátozta a fotonok múlandó természete. Ezzel az új közeggel, amelyben a fotonok agresszíven interakcióban vannak egymással, a tudósok azt remélik, még komplexebb logikai köröket tehetnek meg, amelyek analógiája jobban hasonlít a hagyományos számítógépekben lévőhöz.