Remek hírünk van a Google népszerű böngészőjét használóknak: a Chrome fejlesztői már gőzerővel dolgoznak egy olyan trükkös fejlesztésen, aminek köszönhetően a korábbinál gyorsabbá válik a böngészés. A cseles megoldás lényege, hogy a program hamarosan alapból támogatni fogja az úgynevezett „lusta betöltést”, ami főleg azon oldalak esetében jelent majd érzékelhető gyorsulást, ahol az alkotók rendszerint sok és nagyméretű képekkel dolgoznak.

A trükkös funkció lényege, hogy a Chrome előnyben részesíti a szöveget, majd azokat a képeket és iframe elemeket tölti be, amik az oldal tetején találhatók, azaz először jelennek meg a böngészőben, a többi elemet pedig csak akkor jeleníti meg, ha valóban szükség van rá (tehát, ha legörgetünk odáig), ezzel jelentősen csökkentve a szerverek forgalmát – a fejlesztők saját bevallása szerint ezzel a módszerrel akár 18-35 százalékkal gyorsabban töltenek be a weblapok.

Akár már ki is lehet próbálni a trükkös újítást – Forrás: Pexels

Az újítás ráadásul ki is próbálható, hiszen már elérhető a Google Canary-ban, a Chrome fejlesztői verziójában, ami többek között azt is jelenti, hogy jó eséllyel már nem kell sokat várni arra, hogy a végleges verzióban is felbukkanjon az új lehetőség. Ha viszont valakinek nincs kedve várni, az alábbi lépéseket követve akár már most is tesztelheti a „lusta betöltést”:

  • Chrome Canary letöltés
  • A flags menüben válasszuk ki az #enable-lazy-image-loading és #enable-lazy-frame-loading beállítást
  • Engedélyezés, majd a böngésző újraindítása

Forrás: BleepingComputer