Aki szereti a fotókollázsokat, az imádni fogja ezt is.

Az Instagram és a kollázsok szerelmesei örülhetnek, a fotómegosztó app ugyanis egy új, önálló alkalmazást gurított ki, Layout néven – írja a Mashable. Az alkalmazás három részre osztja a képeinket, amik közül válogathatunk a galériáknból: összes, arcok, közelmúltban készült fotók. A „Photo Booth” funkció arra jó, hogy a front kamera segítségével gyorsan, egymás után 4 képet lőhetünk.

layout

A Layout 10 kollázs sablont ajánl fel, amikből válogathatunk kedvünk szerint, például az alapján, hogy hány fotóból szeretnénk összeállítani a képet. Persze a képeket a kollázson belül tudjuk nagyítani, vagy éppen kicsinyíteni, sőt, egy sci-fire emlékezetető, úgynevezett „tükör” effekt is a rendelkezésünkre áll, amellyel a kép egy részét tudjuk duplikálni. És ha elkészültünk, akkor természetesen a fotót megoszthatjuk a szokásos csatornákon – Instagram, Facebook, Snapchat. A Twitterre való intergrálás sajnos még hiányzik belőle.

layout2

És hogy miért pont ilyen alkalmazást készített az Instagram? Állítólag minden ötödik aktív felhasználó – vagyis legalább 60 millió ember – valamilyen külső mobilos alkalmazást használ, hogy kollázst készítsen. Az Instagram részben ezzel akarja vélhetőleg kivédeni, hogy a felhasználóik elpártoljanak tőlük.

Ez már egyébként a második „kistestvére” az Instagramnak, a cég tavaly ősszel mutatta be a Hyperlapse appot.

Egyelőre csak az iOS-felhasználók próbálgathatják a Layout új funkcióit, de állítólag pár hónapon belül elkészül az Androidra optimalizált verzió.