Az Apple új szabadalmat jelentett be, amely javíthat iOS eszközeihez csomagolt fülhallgatóinak megjelenésén – erről számolt be az AppleInsider. Az új szabdalom szerint a fülhallgatókban beépített mikrofon van, mely automatikusan felismeri a felhasználó hangját, majd rögzíti a beszédet és kiszűri a háttérzajokat – írja a TechCrunch.

apple-earbuds

A továbbfejlesztett dizájn úgynevezett „beamforming” mikrofonokkal egészülne ki, amelyek önmagukat a felhasználó hangjának forrása felé irányítják, azaz a fej felé, amint érzékelik a hanghatást. Ahhoz, hogy az eszköz észrevegye, hogy a viselője beszél, beépített gyorsulásmérő fogná fel a beszéd által kiváltott vibrációkat, amelyeket a hangszálak generálnak. A mikrofonokat vagy úgy állíthatják be, hogy egy általános minta alapján képesek legyenek a legjobb minőségben rögzíteni a beszédet, vagy úgy, hogy legyen bennük egy aktív elem, amelynek hatására a pozíciójukhoz mérten a hangforrás felé fordulnak, illetőleg a személy hangja irányába.

Végül pedig a rendszer leírásában megemlítik zajszűrő elemek lehetséges használatát, hogy azok elnyomják a háttérhangokat és könnyebb legyen az „előtérben” születő hangok rögzítése. Az új technológia ebben segítene.

Összességében mindez egy nemes küldetést fest elénk és még csak nem is időpocsékolás, hiszen rengeteg ember használja a fülhallgatókat telefonáláskor ahelyett, hogy az arcukhoz tartanák a mobiljukat. A legutóbbi Apple fülhallgató dizájn, mely elhozta nekünk az EarPodst, szerethető volt, ám kétségtelen, hogy továbbfejleszthető. Egy intelligens mikrofonrendszer kiépítése pedig egy jó kezdet.