A Facebook múlt héten bejelentette a „Trusted Contacts”, azaz „Megbízható kapcsolatok” névre hallgató, jelszó visszaállítást lehetővé tevő funkció globális bevezetését. Ezzel a szolgáltatással a felhasználók kijelölhetnek 3-5 ismerőst, akikkel kapcsolatba léphetnek, ha probléma merül fel a fiókba történő belépéskor. Ez egy továbbfejlesztett biztonsági intézkedés, amely megnehezíti a hackerek és a rosszindulatú emberek dolgát, amikor más Facebook fiókját akarják használni – számolt be a The Next Web, a Mashable és az AllFacebook.com.

Eredetileg már 2011-ben bejelentették a „Trusted Friends”, vagyis „Megbízható barátok” funkciót, de a közösségi hálózat azóta újrafogalmazta, „rebrandelte”, így lett belőle a jelenlegi „Trusted Contacts”.  A Facebook egyúttal újratervezte és frissítette is a funkciót, hogy fejlessze a benne rejlő lehetőségeket. Amellett, hogy nagyobb ellenőrzés lehetőségét adják meg a felhasználónak saját fiókjuk biztonsága felett, a „Trusted Contacts” bármikor lehetővé teszi az ismerősök kiválasztását és kezelését az Adatvédelmi Beállítások alatt – tehát ennek nem kell kifejezetten akkor történnie, amikor problémás a fiókba történő belépés.

Egy másik frissítésnek köszönhetően több információt lehet szolgáltatni egy felhasználó kapcsolatainak, hogy amikor szükség van rá, hatékonyabban nyújthassanak segítséget.

image001-1

A Facebook meghatározása szerint a „Trusted Contact” egy közeli ismerős, akihez szívesen fordulnak a felhasználók, amikor bonyodalmakat okoz a fiókjuk. Lehet az egy szülő, egy testvér, rokon, egy legjobb barát, vagy ahogyan a Facebook magyarázza, az a valaki, akinek pótkulcsot adunk a lakásunkhoz is.

További kritérium, amelyet a cég javasol a barátok kiválasztásánál, hogy olyanról legyen szó, akit a Facebook használata nélkül is el lehet érni. Hiszen ha nem tudsz belépni a fiókodba, hogyan fogsz elérni valakit, aki használja a szolgáltatást? A Facebook javaslata szerint az az ideális, ha olyat választunk, aki telefonon vagy személyesen is elérhető. Valamint épp ezért érdemes minél több ember megjelölni (maximum ötöt lehet), így ha valaki mégsem elérhető, vannak alternatívák, akik segíthetnek.

Miután valakit „Megbízható kapcsolatként” jelöltek meg, a Facebook ezt jelzi nekik, hogy később ne érje őket meglepetés.

318324_10150329985496886_422213145_n

Ennek a biztonsági funkciónak a bejelentése nem meglepő, hiszen idén előtérbe kerültek a számítógépes támadások, különösen a Twitteren. Ezekre a szituációkra pedig senki sem immunis – februárban Facebook alkalmazottak lettek áldozatai egy Java fertőzésnek, amely egy rosszindulatú szoftvert telepített a számítógépeikre. Ráadásul nem feltétlenül kell cyber támadásnak lennie abban az értelemben, hogy adathalászatról van szó. Lehet az egy biztonsági rés is, ahogyan a Facebook iOS alkalmazásánál is előfordult 2012 áprilisában.

A Facebook azt mondja, hogy a „Trusted Contacts” használatával a felhasználóknak nem kell feltétlenül emlékeznie a biztonsági kérdésre megadott helyes válaszra sem – aminek kiötlésekor az emberek valószínűleg egyébként sem egy biztonságos választ adtak meg.

Természetesen, ha azt gyanítod, hogy feltörték a fiókodat vagy az bármilyen módon sérült, a Facebook elvárja, hogy értesítsd.