A Facebooknak régóta okoz problémát a platformon megjelenő fake news-zok áradta. Bár a kék óriás már rengeteg módszerrel próbálta felvenni a harcot az ilyen jellegű tartalmak ellen, a jelenség továbbra is él és virul. Ám Zuckerbergnek van egy új ötlete.

A Facebook tulajdonosa az Axel Springer vezetőjével, Mathias Döpfnerrel folytatott egy egyórás beszélgetést a Facebook működéséről, és ebben jelentette be az új módszert a hamis hírek legyőzésére. A nagy terv az, hogy nyitnak egy külön tabot, melyen csak megbízható médiumok, megbízható újságíróinak tartalmai jelenhetnek meg.

Zuckerbeg szerint az emberek leginkább azért használják a Facebookot, hogy érintkezésbe lépjenek ismerőseikkel és információkat szerezzenek róluk, ám vannak, akiket inkább a hírek érdekelnek. Így rájuk is gondolni kell. Elmondása szerint a Facebook egyik nagy dobása az elmúlt években a Facebook Watch volt, melyen a felhasználók kizárólag csak videókhoz juthatnak hozzá. Ha pedig ez a modell működött, miért ne működne a hírekkel?

A hasonlat viszont kicsit rázós, hiszen a Facebook éppenhogy a híradáson alapuló Facebook Watch-műsoraiból szüntetett meg néhányat, ami azt jelzi, hogy a Facebook Watch felhasználóit pont a hírek nem érdekelték.

Nagyobb aggodalomra ad okot az, hogy pontosan mi is számít megbízható médiumnak vagy megbízható újságírónak, és ki milyen minták vagy elvek alapján fogja elvégezni ezt a minősítése folyamatot? Itt bizony botrány lehet még.

Forrás: Social Media Today