A Google bejelentette új Android alkalmazásának elindítását a Google Apps adminisztrátorai számára. A Google Admin nevű applikáció már letölthető közvetlenül a Google Playből – számolt be a The Next Web és a TechCrunch.

A Google azt mondja, az Admin alkalmazás azért született meg, hogy megkönnyítsék az adminisztrátorok számára Android telefonjuk vagy tabletjük használatát a leggyakoribb feladatok elvégzésekor, melyek „on the go”, azaz útközben történnek. Most már gyorsan hozzáadhatóak vagy felfüggeszthetőek felhasználók, felülírhatóak a jelszavak, menedzselhetők a csoportos tagságok, megtekinthetők a domain beállítások változtatásai, valamint közvetlenül felhívhatók a felhasználók és lehet nekik üzenetet küldeni.

Screen-Shot-2013-05-29-at-3.32.26-PM

A hivatalos funkciók listája a következő:

  • Hozz létre és kezeld a felhasználókat, állítsd át a jelszavakat, szerkeszd a profilokat, tölts fel profilképeket és függessz fel felhasználókat!
  • Kezeled a csoportokat, adj hozzájuk felhasználókat, szerkeszd a felhasználói szerepköröket, listáztasd a csoporttagokat!
  • Vedd fel a kapcsolatot Google Apps for Business ügyfélszolgálatával!
  • Ellenőrizd a fiók tevékenységeket a tevékenységnaplóban és szűrd az eseményeket típus, admin vagy időpont szerint!

snp_17da3d8707aabd97ff16902f8dac33567a6e_3141068_en_v6

Az Android alkalmazás API hozzáférést igényel, hogy engedélyezhesd. Ha ezt nem kapcsoltad még be, itt nézheted meg, hogyan kell. Esetleg érdemes az eszköz irányelveket („Device Policies”) is letöltened a domainedre vonatkozóan és beállítani egy képernyőzár PIN kódot az eszközödön az extra biztonság kedvéért, még az alkalmazás használata előtt.

Az új applikáció része annak a széleskörű átalakításnak, mely során a Google szeretné könnyebbé tenni az életet a Google Apps adminisztrátoroknak. Három héttel ezelőtt a cég bejelentett egy frissítést a Google Apps admin konzoljával kapcsolatban új logikai csoportosítással, „drag and drop” irányíthatósággal és közvetlen URL-lel. Két hete a Google elérhetővé tette az új Admin „SDK”-t („software development kit”, azaz szoftver fejlesztői csomag) azon fejlesztők számára, akik személyre szabható eszközöket akarnak építeni a Google Appst használó szervezetek számára.