Nemrég mi is írtunk arról, hogy a Google átnevezi a hirdetéseket kezelő AdWords szolgáltatását, ugyanakkor nem ez az egyetlen változás a keresőóriásnál kezelt hirdetéseket illetően, hiszen a cég hamarosan új hirdetéstípusokat tesz elérhetővé a felhasználói számára. A Marketing Live konferencián bejelentett megoldásokat különlegessége, hogy a Google olyan lehetőségeket mutatott be, amik gépi tanulással támogatva igyekeznek a lehető leghatékonyabbak lenni – ezek a Responsive Search Ads, a Local Campaigns, a Smart Shopping Campaigns és a YouTubeon elérhető Maximize Lift.

Hamarosan egészen új Google hirdetésekkel próbálkozhatunk – Forrás: Pexels

A Responsive Search Ads a meglévőknél jóval személyre szabottabb hirdetéseket ígér, hiszen az okostelefonon netező felhasználók egyre inkább hozzájuk passzoló hirdetéseket szeretnének látni. Ennek elérésében segít az új megoldás, ahol hirdetőként 15 címet és 4 soros leírást kell megadni a reklámozni kívánt termékről, a hirdetéskezelő pedig ezeket kombinálva kezd tesztelni, majd automatikusan elemzi, hogy melyik variáció teljesített a legjobban.

A Google adatai szerint az elmúlt két évben jelentősen nőtt a „közelemben” típusú keresések száma, ráadásul az amerikai fogyasztók 80%-a el is látogat a boltokba, amik hirdetések útján a szeme elér kerültek. A keresés tehát online zajlik, de az emberek jelentős része a vásárlást még nem a neten, hanem személyesen végzi. A Local Campaings pedig pont ezt a magatartást hivatott erősíteni. Néhány alapvető üzleti adat ismeretében a rendszer automatikusa optimalizálja a keresőben megjelenő találatokat: térképen jelölve a pontos helyet, a nevet, a címet, a nyitva tartást és az üzletre adott értékeléseket.

Online keresünk, de még mindig a boltban vásárolunk – Forrás: Pexels

Ide kapcsolódik még a Smart Shopping Campaigns is, amivel a jövőben újfajta célok lesznek beállíthatók: például a bolt látogatottságának növelése, esetleg teljesen az új látogatók becsábítása. A rendszer ebben az esetben is a megadott szempontok alapján, automatikusan jeleníti meg a találatokat, a Google keresési találatai, a képek vagy éppen a YouTube-on böngészők előtt megjelenő tartalmak között.

Napjainkban a videós fogyasztás napról napra nő, ez a terület a hirdetők számára is fontos, és az itteni igényeket a Maximize Lift névre keresztelt megoldás igyekszik majd kielégíteni. A rendszer az AdWords Smart Bidding automatizált ajánlattételi stratégiával dolgozik, ami igyekszik megfejteni, hogy a videós hirdetésünk mennyire keltette fel egy fogyasztó figyelmét, majd ez alapján jelenít meg további hirdetéseket az adott termékről.

Forrás: SearchEngineLand