Az 8chan nevű oldal neve akkor kezdett el igazán terjedni a köztudatban, amikor egyre több újság kezdett el arról cikkezni, hogy a Christchurch-ben 51 halálos áldozattal járó terrortámadást a Facebook mellett az 8chan nevű oldalon is élőben közvetítette a terrorista, illetve ezen az oldalon több szélsőséges csoporttal is tartotta a kapcsolatot, és a több oldalas kiáltványát is itt tette közzé. Az anonim üzeneteket is közvetítő oldal működtetőit többször is kérték a hatóságok és különböző szervezetek, hogy működjenek együtt, illetve, hogy moderálják a gyűlöletbeszédeket és kiáltványokat, de ők ennek nem tettek eleget. 

Augusztusban, a 22 halálos áldozatot követelő El Paso-i mészárlás elkövetője is itt tette közzé a kiáltványát, és kiderült, hogy aktív felhasználója az oldalnak, ahogyan több lövöldözés vagy tömeggyilkosság elkövetőjéről derült ki, hogy aktív fórumozó az 8chan oldalán. Miután egyértelművé vált, hogy az elkövetők ezen a fórumon beszélgetnek, a DDoS, azaz a túlterheléses támadásokkal szembeni védelmüket ellátó Cloudfare bejelentette, hogy nem nyújt további szolgáltatásokat az oldalnak, és minden rendelkezésükre álló információt átadnak a hatóságoknak. Azt már akkor mondták, hogy ez nem jelenti azt, hogy az oldal örökre eltűnne, hiszen elég átmenniük egy másik hasonló szolgáltatást nyújtó céghez, hogy újra elérhetővé váljanak.

Most vissza is tértek, ráadásul a név is megújult, és 8kun néven folytatják, valamint jelezték azt is, hogy készek visszaállítani a régi felhasználóik fiókját és a beszélgetéseiket, ehhez pedig elég csak egy e-mailt küldeniük a megadott címre. Jim Watkins a múlt hónapban találkozott az amerikai nemzetbiztonsági hivatallal, miután tanúskodnia kellett, milyen szerepet töltött be a közösségi oldal a tömegmészárlások előkészítésében. Akkor a sajtónak megerősítette, hogy nem áll szándékában törölni az oldalról a gyűlöletbeszédeket, mert szerinte a fórum nem sért meg semmilyen törvényt. “Helyet ad nézetek ütköztetésére, vitára, és kiáll a szólásszabadság mellett nem úgy, mint a Facebook vagy a Twitter, ami törli a neki nem tetsző világnézető szövegeket, összeesküvés-elméleteket vagy utálattal teli monológokat” – mondta akkor a meghallgatásán, majd később a sajtónak. 

Közben a Twitch nevű, leginkább gémerek körében népszerű játékstreamelő oldalnak is magyarázkodnia kell, miután náluk közvetítette élőben október elején Halle városában lövöldöző férfi az ámokfutását. A 27 éves férfi a sisakjára erősített kamerán keresztül 35 percen keresztül közvetítette a helyi zsinagóga körüli mészárlását, amiben ketten vesztették életüket, két embert pedig lőtt sérülésekkel szállítottak kórházba. Az elkövető videóját 2200-an látták, mielőtt eltávolították az oldalról. A Twitch-et alapvetően a gémerek közössége használja arra, hogy élőben nézhessék ismerőseik, hogyan játszanak. Az Amazon tulajdonában álló szolgáltató a támadás után közleményben jelezte, hogy zéró-toleranciát léptettek életbe az ilyen tartalmakkal szemben, és nem csak a felhasználó fiókját törlik, de azokét is, akik bármilyen interakcióba léptek vele, vagy megosztották a tartalmat. 

A Facebook a christchurch-i terrortámadás után szigorított a szabályzatán, miután  az elkövető a Facebookon közvetítette élőben a vérengzést, és a sokat emlegetett mesterséges intelligenciát használó algoritmusok sem szúrták ki azonnal.  Az eset után szigorítottak az élőzés szabályain, illetve több olyan zárt csoportot is megszüntettek, aminek tagjai kapcsolatban állhatnak szélsőséges nézeteket valló, és erőszakos eseményekhez, vagy ilyenekről folyik diskurzus a tagjai között. Átdefiniálták, mi számít terrorizmusnak, és közölték, hogy az elmúlt két éven 26 millió ISIS-hoz és Al-Kaidához tartozó tartalmat szűrtek ki az algoritmusaik, 99 százalékukat még az előtt, hogy valamelyik felhasználójuk jelezte volna. 

Forrás: Forbes