Új tartalomszabályozás hatálya alá esnek augusztustól az Európai Unió teljes területén a globális technológiai ipar 19 vezető szereplőjének, köztük a Google, az Alibaba, a Meta, az Amazon, az Apple és a Microsoft digitális platformjai – jelentette be kedden Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos.  

Az online szolgáltatások széles kategóriájára vonatkozó szabályozás olyan, online kereskedelmi vagy közösségi oldalként, digitális keresőfelületként vagy más szolgálatói platformként nyilvántartásba vett vállalatokat érint majd mint a Facebook, az Instagram, a TikTok, a Twitter, a YouTube, az Amazon, az AliExpress, az  Apple App Store vagy a booking.com.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály a havi több mint 45 millió aktív felhasználóval rendelkező vállalatok számára kockázatkezelési és -elemzési követelményeket ír elő, külső és független ellenőrzésre, adatszolgáltatásra, valamint etikai kódex betartására kötelezi a digitális platformok üzemeltetőit.

Breton közölte, további négy-öt vállalat szintén a jogszabály hatálya alá eshet. Erről a következő hetekben hoznak döntést.

Forrás: MTI