Az angol Oktatáspolitikai Intézet kutatása szerint a közösségi oldalak gyakori használata káros a fiatalok mentális egészségére. 

A kutatás azt mondja, hogy korai tinédzserkorban a gyerekek önbizalma és jóléte közel azonos, aztán 14 éves kor környékén nagyon megváltozik. Ennek a tinédzser lányok a legnagyobb elszenvedői. 

Míg általános iskolában minden hetedik lány mondja azt, hogy nem elégedett a külsejével, addig 14 éves korra minden harmadik.

2017-ben minden kilencedik fiatal küzdött mentális betegséggel, ez a szám mára emelkedett, minden hatodik fiatalt érinti a probléma. 

A fiúknál az önértékelés alsó tagozatban rosszabb, mint 14 éves korukban. 

Bár a lányoknak az önbizalma alacsonyabb 14 éves korukra, később megfordul a tendencia. A késői tinédzserkor környékén a lányok önbizalma növekedni kezd, míg a fiúké tovább csökken. 

Az 5000 fő bevonásával készült kutatás szerint a közösségi oldalak gyakori használata attól függetlenül vezetett negatív közérzethez és romlott az önbizalom, hogy a fiatalnak lett volna mentális betegsége, vagyis általános, hogy a közösségi oldalak túlzott használata csökkentette az önbizalmat, és növelte a kilátástalanság érzetét. 

Igaz azt is megállapították, hogy sok esetben pont a közösségi oldalakon találnak segítséget, és vigaszt, vagyis nem egy vákum, ami beszippantja őket, hanem mindkét irányban működik. Az is kiderült, hogy a rendszeres sport jó hatással van a fiatalok mentális egészségére, főleg most, hogy nem tudnak iskolába járni Angliában. 

Azt is megállapították, hogy kellene egy nagyobb alapot elkülöníteni, hogy az iskolákban a gyerekek segítséget kaphassanak, illetve hogy nyugodtan lehessen beszélni a mentális egészségről. 

Forrás: BBC