Miután a Legfelsőbb Bíróság engedélyezte, hogy a tagállamok maguk dönthessenek arról, hogy engedélyezik-e az abortuszt, és néhány állam be is lengette a teljes tiltást, a Facebookon egyre több olyan bejegyzés jelent meg, amely felajánlja, hogy az abortuszra kényszerülő, de ahhoz hozzá nem férő nők számára postai úton küldenek abortusztablettát. Ezek miatt mostantól tiltás jár. 

A tapasztalatok szerint nagyon-nagyon gyorsan reagált az ügyre a Facebook ahhoz képest, hogy más dolgokra milyen sebességgel szokott, és már a bírósági ítélet napján elkezdték eltávolítani az ilyen bejegyzéseket, néhány esetben pedig a felhasználókat is ideiglenesen felfüggeszti. Egyes beszámolók szerint kevesebb mint egy perc kellett az algoritmusoknak, hogy kiszűrjék az ilyen felajánlásokat, és eltávolítsák. 

Valószínűleg arról van egyébként szó, hogy sérti a Facebook arra vonatkozó alapvető irányelveit, hogy orvosi eszközöket, gyógyszereket nem lehet eladásra kínálni, cserélni vagy felajánlani. Viszont tesztek szerint ha az abortusztablettát fájdalomcsillapítóval helyettesítette be valaki, akkor a posztot nem távolították el. Ami az abortusztabletták postázásának jogszerűségét illeti, az Egyesült Államokban számos távegészségügyi abortuszt végző cég működik, és 2021-ben az FDA lehetővé tette és törvényessé tette az abortusztabletták postai úton történő küldését. Viszont Texas államban az is bűnrészes, aki abortuszhoz segít egy nőt, vagyis nem feltétlenül lehet még másik államból sem abortusztablettát küldeni nők számára. 

Forrás: Vice