Valószínűleg a legtöbb ember azért a lelke mélyén érzi, hogy forró gyantával borítani az egész arcot nem biztos, hogy a legjobb ötlet, azonban a TikTokon szakemberek állítják és mutatják be, hogy mégiscsak jó. Ez pedig még az egészséges túlélő ösztönnel rendelkező embereket is elbizonytalaníthatja, ezért most bőrgyógyászok és más szakemberek kénytelen felhívni, hogy a videók több szempontból is nagyon veszélyesek. 

Egyrészt bár egyértelműnek tűnik, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy a légzés az alapja az életünknek, és minden olyan tevékenység, ami esetleg ahhoz vezethet, hogy a légutak elzáródnak, és nem jut elég oxigén a szervezetünkbe, az nem jó ötlet. Márpedig ez a forró szőrtelenítő eleve nem jó, ha az orrüregbe vagy a szájba jut, de miközben megszilárdul teljesen el is zárhatja azt. Szintén rossz ha a fülbe megy, miközben a videót feltöltő szerint kiválóan alkalmas az orr és a fülüreg szőrtelenítésére is. A brit bőrgyógyászok szövetsége erről pont az ellenkezőjét állítja. Szeretnék, hogy a TikTok figyelmeztetést adjon ki az ilyen videók miatt, de egyelőre mivel képzett szakemberek hajtják végre, így nem szankcionálja a közösségi oldal. 

Azonban a bőrgyógyászok szerint attól még, hogy valaki elvégzett egy kozmetikus képzést, népszerűsíthet egészségkárosító dolgokat, mint most ebben a konkrét esetben. Már csak azért is, mert az emberek elkezdhetik másolni. A videót egyébként egy holland szalon töltötte fel, és az egyik első videójukat 84 millióan látták, de több videójuknak is többmilliós a nézettsége. Nem csak a fulladásveszély jelent kockázatot, de az egész arc gyantázása a bőrgyógyászok szerint túl sok irritációt okoz.

“A gyantázás traumatikus folyamat a bőr számára, különösen az érzékeny területeken, például a szem körül. Ezek a területek begyulladhatnak és irritálódhatnak, egyes esetekben apró pattanások vagy gennyes dudorok alakulhatnak ki”

– mondta egy bőrgyógyász a bevatkozásról, ráadásul néhány videóban egészen kicsi gyerekeket is alávetnek ennek a kezelésnek, ami aztán végképp rossz ötlet az orvosok szerint. 

 Forrás: BBC