A BBC arra volt kíváncsi, hogy az ukrán fiatalok hogyan használják most a közösségi oldalakat, és miközben próbálják túlélni a háborút, mit kezdenek a rájuk zúduló álhírekkel, pletykákkal és propagandával. 

A 24 éves Katrin Kijevben élt, mostanra sikerült Lviv mellé menekülnie. Azt mondta, hogy az első támadások után, ahogyan leértek a biztonságot jelentő óvóhelyre ő is a telefonján pörgette a közösségi oldalakat, és megdöbbentette az, amit tapasztalt. Nemcsak ijesztő, tényszerű bejegyzéseket látott a barátaitól, hanem hamis információkat is – beleértve a TikTok-hoz fűzött megjegyzéseket olyan fiókokból, amelyek azt állították, hogy a háború „nem volt valódi”, vagy „álhír”. 

Aztán a trollok orosz nyelven írogattak is neki, ahogy letiltotta az egyiket, máris megjelent a másik. Úgy tudni, Ukrajna-szerte léptek kapcsolatba fiatal nőkkel.  A 18 éves Alina teljes pánikba esett, miután orosz nyelvű bejegyzéseket látott, amelyek arra utaltak, hogy a délkelet-ukrajnai Zaporizzzsjában található környékét lövik és megsemmisítik. De a pletykák hamisak voltak. Azt mondja, Telegramon ez gyakori, a pletyka terjesztői pedig egyértelműen pánikor szeretnének kelteni, aztán jön valaki, aki próbálja cáfolni a pánikkeltők híreit. Azt mondja, nagyon gyorsan és hatékonyan terjesztenek régi felvételeket más konfliktusokról, köztük a 2020-as hatalmas bejrúti robbantásról, vagy éppen Irakból és Szíriából. 

A fiatal lányok, és más ukrán fiatalok is harcolnak a trollok ellen. Azt mondják, a legtöbb fiók friss, nincsenek követőik, olyan, mintha kifejezetten a zavarkeltés miatt hozták volna létre őket. Az egyik fiók által megosztott videók szinte mindegyike cáfolt és hamis állításokat tartalmazott: egy orosz támadás során megsérült nő színész volt, a hírek tele vannak régi konfliktusokról készült felvételekkel, miközben azt is állítja, hogy nincs is háború. Azt mondják, egyik fiók sem válaszol a megkereséseikre, ők pedig próbálják legalább ugyanilyen vehemenciával terjeszteni a hamis hírek cáfolatait. Azt mondják, hogy a Telegram és a TikTok az, amelyen a legtöbb álhír terjed. 

Forrás: BBC