A közösségi média egyre nagyobb szerepet kap a professzionális sportok kommunikációs és marketing stratégiáiban is. Ezek a platformok azért is tökéletesen alkalmazhatóak ebben az ágazatban, mert segítenek egy igazi, szenvedélyes szurkolói közösség felépítésében. A profi sportolók pedig többek között a Facebook, a Twitter és az Instagram használatán keresztül közvetlenül is kommunikálni tudnak a rajongóikkal és a szurkolóikkal. Dr. Alyssa Tavormina a Floridai Egyetem sportmenedzsment tanszékének professzora éppen ezen a területen végzett kutatást, és kimutatta, hogy a közösségi média hozzájárul egy egyéni kapcsolat kiépítéséhez a sportoló és a szurkoló között, ez pedig lehetővé teszi, hogy a szurkolók is részeseivé váljanak egy történetnek.
Ehhez most kiváló alkalmat nyújtott a budapesti rendezésű FINA 2017 is, így egy kicsit belenézhettünk hazai úszók közösségi média aktivitásába. Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna oldalait szinte már említeni sem kell, hiszen több százezres követői bázisaikkal nem csak a medencében döntögetnek rekordokat, hanem a hazai közösségi médiában is.

Amit fontos kiemelni: ez a kommunikáció a sportoló és a szurkoló között a közösségi média megjelenése óta többé nem egyoldalú, hiszen a közösségi média lehetővé tette, hogy a szurkolók is gyorsan reagálni tudjanak, és kifejezzék érzelmeiket. A közösségi média használatán keresztül valóban elmondhatjuk, hogy a győzelmeket és a kudarcokat is megoszthatjuk egymással: Egy tweet? Egy kép? Egy reakciógomb? A FINA 2017 hivatalos Instagram oldalán pedig valóban érdemes a legjobb hangulatfotók miatt is szétnézni.
A hazai világversenyen továbbá megfigyelhető volt az is, hogy a FINA 2017 hivatalos Instagram oldalán a verseny időtartama alatt napról napra ugrásszerűen nőtt a követők száma, és mostanra elérte a 100 ezret. Ez az adat is alátámasztja a növekvő érdeklődést a sportrendezvények iránt a közösségi médiában is.

Verrasztó Evelyn úszó például az Instagram oldalán keresztül osztotta meg a FINA 2017 legjobb pillanatait és egyéni sikereit, amit a hashtagek használatával könnyedén követhettünk, ráadásul a szurkolók ezen keresztül megismerkedhettek a személyesebb oldalával is.

https://www.instagram.com/p/BXDcgednmKa/?taken-by=evelynverraszto

Emellett az úszók valós idejű, nyílt bepillantást adtak a szurkolók számára a közösségi médián keresztül például a live story alkalmazásokon keresztül is. Evelyn testvére, Verrasztó Dávid szintén jelentős sikereket ért el úszóként, így a testvérpár sikereit szinte élőben követhettük végig a hivatalos Facebook oldalukon és az Instagramon is.

Szilágyi Liliána úszó szintén az Instagram oldalán engedi be a szurkolókat a versenysport mindennapjainknak kulisszái mögé: találunk fotókat a felkészülésről, edzésekről és sajtótájékoztatókról, ráadásul folyamatosan közvetlen stílusban kommunikál a követőivel. Ez a közvetlen kommunikáció a sportoló és a szurkoló között nem csak egy lelkes szurkolói tábor kiépítéséhez vezet, hanem valódi motivációs eszközzé is nőtte ki magát a versenysportok világában.

https://www.instagram.com/p/BXFy4gOjJqe/?taken-by=lilianaszilagyi&hl=en

Kapás Boglárka több tízezres követői bázissal Facebookon osztja meg legújabb versenyeredményeit, helyezéseit és személyes hangvételű bejegyzéseivel hatalmas népszerűségre tett szert, ezáltal már a közösségi médiában is kész influencerré nőtte ki magát.

Az alig 20 éves Kenderesi Tamás szintén több tízezres Instagram követői bázissal posztol a profi úszók mindennapjairól, és kommunikál a szurkolóival a medence széléről.

https://www.instagram.com/p/BW_AoK0F_tY/?taken-by=tamaskenderesi&hl=en

Férfi úszóink közül Cseh László is hatalmas népszerűségre tett szert a közösségi médiában, hiszen Instagram oldalát már tízezrek követik. Az év férfi sportolójának 2015-ben gyakorlatilag lépésről lépésre követhetjük a karrierjét az Instagramon keresztül, ahol folyamatosan kapcsolatban a szurkolókkal és támogatókkal is.

Kozma Dominik úszó pedig Facebookon létrehozott hivatalos sportolói oldalán osztotta meg a FINA 2017 legjobb pillanatait, és hashtageken keresztül üzent a szurkolóinak.

Az biztos, hogy hangulatfotókból és motiváló képekből nincs hiány sportolóink közösségi média oldalain, és összességében elmondható, hogy az Instagram egyre nagyobb teret nyer, hiszen a profi sportok világában tényleg elmondható, hogy egy kép néha többet mond ezer szónál. A közösségi média térnyerésével pedig már a szurkolók is folyamatosan kifejezhetik a támogatásukat kedvenc sportolóik iránt, hiszen egy like vagy buzdító hozzászólás is óriási motivációs erővel bír. Egy jelentős sportsiker nem a nagy pillanatok eredménye, hanem az egész éves kőkemény munkáé, ezért ne csak a versenyek alatt fejezzük ki támogatásunkat, hanem egész évben akár az Instagramon vagy Facebookon keresztül is.