A TikTok néhány tanácsot fogalmazott meg azok számára, akik nagyon szeretnék, hogy ne érezzék magukat egyedül Valentin-napon. A közösségi oldal szerint erre a napra a csalók is készülnek, hogy kihasználják a szingliket közösségi és társkereső oldalakon keresztül. 

“2020-ban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (FTC) bejelentett romantikus csalásokból származó veszteség meghaladta a 304 millió dollárt, ami 50%-kal nőtt 2019-hez képest” – írják közleményükben, és a számokból jól kiderül, hogy a csalók egyre sikeresebbek, még úgy is, hogy sok esetben az áldozatok szégyellik jelenteni a hatóságoknak, mi történt velük. 

A romantikus csalások most egyébként is a figyelem középpontjában állnak a Netflixen nemrégiben kiadott „The Tinder Swindler” című dokumentumfilm miatt, amely Simon Leviev csaló történetét és összetett terveit leplezi le. A TikTok (amelyen úgy tudni Leviev is aktív) a következőket tanácsolja: 

Csak lassan – A csalók gyorsan kinyilvánítják érdeklődésüket, és szeretnék minél hamarabb másik, kevésbé ellenőrzött fórumon folytatni a beszélgetéseket. A legjobb gyakorlat az, ha újra és újra kérdéseket tesz fel neki, amiből kiderülhet, hogy a válaszai nem koherensek, és kiszűrhető a csalás. 

Óvatosan a pénzügyi és személyes adatokkal – Egyszerűnek tűnhet, mégis sokan esnek abba a hibába, hogy ajándékkártyákat, utalványokat, banki adatokat küldenek olyan embereknek, akikkel még nem is találkoztak. Ugyanez igaz a  személyes adatokra is. 

Fordított képkeresés –  A Google fejlesztését érdemes már az elején használni. A csalók a legtöbbször nem saját fotóval vadásznak az áldozatukra. Ha a keresés ugyanazt a fotót más névvel, más oldalon is kiadja, akkor gyanakodni kell. Ugyanúgy érdemes bemssolni a keresőmotorba a gyanús, sablonszerű üzeneteket, hogy kiderüljön, mások is megkapták-e. 

Aki gyanús tevékenységet észlel, azt arra kérik, hogy jelentse az oldalt, hogy másokat is meg tudjanak óvni a csalóktól. 

Forrás: Social Media Today