Palesztinbarát üzenetek elnyomásával vádolták meg az Instagramot, aki ezért változtat az algoritmusain. A közösségi oldal tájékoztatása szerint nem politikai okai voltak ennek, hanem mert az algoritmusok előnyben részesítik az eredeti tartalmat az újraosztott tartalommal szemben a történetekben, aminek a “vártnál nagyobb hatása volt bizonyos jellegű bejegyzésekre”. Ezen fognak most változtatni. 

A közelmúltban a gázai térségben történt konfliktus eseményeit sokan kommentelték a közösségi platformokon, ahol mindkét oldal kifejezhette a gondolatait. Az Instagram eddigi logikája az volt a sztorik rangsorolása, hogy a közeli ismerőseik eredeti történetei jobban érdekelhetik a felhasználókat, így ezeket rangsorolta előre. Az igaz, hogy az újraosztott tartalmakat hátrébb rangsorolta, de az Instagram szóvivője szerint ez minden témánál így volt, nem kifejezetten a politikai állásfoglalásoknál, vagy a gázai konfliktussal kapcsolatos bejegyzéseknél alakult így. Azt is mondták, hogy régóta látják, hogy ez esetleg probléma lehet, és ez a mostani lépés nem kifejezetten az aktuálpolitikai események miatt következett be. 

Sajtóértesülések szerint viszont a gázai konfliktus volt az, ami még cégen belül is felkorbácsolta az indulatokat, és nem csak amiatt emelték fel a szavukat, hogy a palesztinbarát bejegyzéseket hátrébb rangsorolta a platform, de azért is, mert azok gyakrabban kaptak figyelmeztetéseket. Az ügyben belső vizsgálat is indult, ami szerint nem egyéni akcióról van szó, hanem az algoritmusokat kell jobban finomhangolni. 

Forrás: BBC