A Facebook folyamatban lévő adatvédelmi változásai miatt minden felhasználó felfedezhető lesz a Graph Search funkción keresztül. Az InsideFacebook lépéseinek követésével bebiztosíthatod magadat, hogy ne kapj a kéretlen figyelemből és a nem kívánt ismerősnek jelölésekből.

Ennek a funkciónak áldoz le hamarosan:

Screen-Shot-2013-10-22-at-12.17.03-PM

A „Ki keresheti meg az idővonalad a neved alapján?” beállítás tette és teszi még lehetővé, hogy meghatározhassák az emberek, kik láthatják a profiljukat, amikor begépelik a nevüket a Graph Search mezőjébe. A Facebook arról számolt be, hogy csak kevés felhasználó élt ezzel a beállítási lehetőséggel, ezért sem problémás búcsút mondani a funkciónak.

Azoknak, akik mégis kihasználták ezt az adatvédelmi opciót, hamarosan egy üzenet fog felugrani a hírfolyamban értesítve a felhasználókat arról, hogy nemsokára megtekinthetőek lesznek a Graph Search-ön keresztül. Nem nagyon van igazi módja annak, hogy teljesen elbújjon vagy anonim maradjon valaki a Facebookon, de a kéretlen üzenetek és ismerősnek jelölések elterelésére van lehetőség.

1. Változtasd meg a jövőbeli posztjaid közönségét!

Az első nagyobb változás a posztok közönségét illeti: publikusról az ismerősök vagy az ismerősök ismerősei lesznek az alapértelmezett beállítás (vagy egy meghatározott csoport, amelyet te magad kezelsz). Ehhez menj az adatvédelmi beállításaidhoz és szerkeszd a „Ki láthatja a jövőbeni bejegyzéseidet?” részt.

Screen-Shot-2013-10-22-at-12.13.40-PM

Ha publikusra állítod, bárki láthatja majd a posztjaidat. Ám korlátozhatod az ismerőseidre (vagy egy adott csoportra), hogy csak az adott emberek számára legyen megtekinthető minden bejegyzésed. A beállítást posztról posztra is változtathatod az asztali kliensben és mobilon is, minden egyes új bejegyzés közzétételekor.

2. Korlátozd, ki léphet veled kapcsolatba!

Meghatározhatod, ki küldhet neked ismerősnek jelölést és üzenetet. A felhasználók erről is az adatvédelmi beállításoknál dönthetnek és élhetnek például azzal a lehetőséggel, hogy csak olyan személytől kapjanak ismerősi felkérést, akivel van közös barátjuk. Hasonlóképpen szabhatóak át a beérkező üzenetek, hogy azok között csak az ismerősök levelei legyenek olvashatóak, a többi pedig az „Egyéb” mappában landoljon.

Screen-Shot-2013-10-22-at-12.17.03-PM

3. Korlátozd a régebbi bejegyzéseidet!

Mi legyen akkor, ha mindig is publikusan élted a Facebook életed? Minden főiskolai fotód vagy egyéb állapotfrissítésed visszamenőleg átállítható az adatvédelmi beállításokból. Csak kattints a „Régebbi bejegyzések korlátozása” szekcióra és egyezz bele a módosításba! Ezzel minden régi posztod közönségét csakis az ismerőseid adják majd, tehát ismeretlenek nem láthatják azokat. A borítóképek és a profilfotók azonban publikusak! Minden más elrejthető.

Screen-Shot-2013-10-22-at-12.26.14-PM

4. Csak kényelmesen!

Ezek közül a beállítások közül sok elérhető a bal oldali sávból, ha az újonnan átszabott hírfolyam nézet már működik nálad.

Screen-Shot-2013-10-22-at-12.31.06-PM

Ha mindent jól csináltál, azok a felhasználók, akik nem ismerőseid vagy azok ismerősei, csak a nevedet, a profil-és borítóképedet láthatják, valamint minden más információt, amit publikusként jelöltél meg.

5. Megtekintés mint…

Megnézheted azt is, bizonyos ismerőseid, ismerőseid ismerősei és a hálózaton kívül lévő felhasználók hogyan látják a profilodat.

Menj az idővonaladra, kattints a fogaskerék ikonra a borítóképed jobb alsó sarkában, majd pedig a „Megtekintés mint…” opcióra! Itt úgy nézheted meg az idővonaladat, mintha valaki más lennél, így pontosan láthatod, amit mások látnak.

Screen-Shot-2013-10-22-at-12.38.12-PM

Mi egyebet szeretnétek megtudni a Facebook adatvédelmi lehetőségekről?